Przy tej sałatce mizeria może się schować. Teściowa zdradziła mi o niebo lepszy przepis na ogórki

Klasyczne dodatki, takie jak mizeria, świetnie sprawdzają się w kuchni, jednak w końcu może przyjść znużenie. Czasem zapominamy, że sezonowe składniki, dobrze smakują również w innych kompozycjach. Jeśli marzy ci się lekka sałatka do obiadu, przygotuj tę w śródziemnomorskim stylu z oliwą z oliwek i czarnuszką.

Mizeria to dla wielu z nas jeden z najlepszych dodatków, jakie można podać do obiadu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt zawsze jest spektakularny. Bywa jednak, że przepis zwyczajnie może się przejeść i zaczynamy szukać czegoś nowego. Warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i przygotować lekką sałatkę ze świeżych ogórków gruntowych. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Co zamiast mizerii do obiadu? Składniki, które nadadzą lekkości sałatce

Dlaczego warto postawić na tę sałatkę? Przede wszystkim pozbywamy się śmietany i zastępujemy ją oliwą z oliwek, czarnuszką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Z tymi składnikami uzyskamy nie tylko letni charakter, lecz także dodamy do diety masę odżywczych składników.

Zastosowanie czarnuszki jest nieocenione w zmaganiach z wieloma chorobami. Polecana jest przez dietetyków w profilaktyce cukrzycy oraz osteoporozy. Ma cudowne właściwości obniżania ciśnienia oraz cukru we krwi. Oliwa z oliwek z kolei dodatkowo pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Połączenie tych kilku składników sprawi, że sałatka będzie dużo smaczniejsza i zdrowsza.

Przepis na lekką sałatkę z ogórków. Zawsze wychodzi obłędnie

Sałatka z ogórków jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem. Odkąd spróbowałam jej po raz pierwszy u teściowej, na stale zagościła w mojej kuchni. 

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • płaska łyżeczka czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Następnie przełóż je do miski i posyp niewielką ilością soli.
  2. Po kwadransie odlej zebrany płyn i wymieszaj go z oliwą z oliwek. Dopraw go solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj plasterki ogórka z posiekanym koperkiem i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Całość oblej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp wszystko czarnuszką. Przygotowana w ten sposób sałatka, jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Więcej o: