Mizeria to dla wielu z nas jeden z najlepszych dodatków, jakie można podać do obiadu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt zawsze jest spektakularny. Bywa jednak, że przepis zwyczajnie może się przejeść i zaczynamy szukać czegoś nowego. Warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i przygotować lekką sałatkę ze świeżych ogórków gruntowych.
Dlaczego warto postawić na tę sałatkę? Przede wszystkim pozbywamy się śmietany i zastępujemy ją oliwą z oliwek, czarnuszką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Z tymi składnikami uzyskamy nie tylko letni charakter, lecz także dodamy do diety masę odżywczych składników.
Zastosowanie czarnuszki jest nieocenione w zmaganiach z wieloma chorobami. Polecana jest przez dietetyków w profilaktyce cukrzycy oraz osteoporozy. Ma cudowne właściwości obniżania ciśnienia oraz cukru we krwi. Oliwa z oliwek z kolei dodatkowo pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Połączenie tych kilku składników sprawi, że sałatka będzie dużo smaczniejsza i zdrowsza.
Sałatka z ogórków jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem. Odkąd spróbowałam jej po raz pierwszy u teściowej, na stale zagościła w mojej kuchni.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: