To najlepszy przepis na szparagową tartę. Lepiej zrób od razu, zanim sezon się skończy

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na przepyszną tartę ze szparagami. Jest banalnie prosta do zrobienia i zasmakuje nawet niejadkom. Jak ją przygotować? Sekretem obłędnego smaku jest jeden składnik.

Tarta to rodzaj wypieku, który jest przyrządzany na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego dania, ale jeśli nie masz czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, wypróbuj ten banalny przepis na tartę ze szparagami.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Jak wykorzystać szparagi? Ten banalny przepis skradnie twoje serce

Sezon na te warzywa jest krótki i trwa od maja do końca czerwca, dlatego warto je wykorzystać, póki są dostępne w sklepach. Jeśli znudziły ci się pieczone szparagi, wypróbuj inny sposób na wykorzystanie ich w kuchni. Szparagowa tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację.

PORADA! Szparagi należy owinąć szynką szwarcwaldzką. Dzięki niej tarta zyska niepowtarzalny smak i aromat.

TartaTarta fot. archiwum prywatne

Do przygotowania tarty potrzebujesz:

  • 200 g mąki
  • 100 g solonego masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • 50 ml wody.

Do przyrządzenia farszu przygotuj:

  • 100 g sera (najlepiej ementaler),
  • 500 ml wody,
  • 350 g szparagów,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić tartę ze szparagami? To najlepszy przepis. W prosty sposób przygotujesz smaczny obiad

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, wodę i sól, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, rozwałkuj je i wyłóż formę do tarty. Powierzchnię nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego 200 stopni piekarnika. Ugotuj i ostudź szparagi. Zawiń je w plastry szynki i układaj na podpieczonym spodzie, a potem posyp startym serem. Śmietanę, jajka, sól i pieprz wymieszaj, a następnie polej całość i piecz jeszcze przez co najmniej 25 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Najlepsze warzywa sezonowe to...
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.