Tarta to rodzaj wypieku, który jest przyrządzany na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego dania, ale jeśli nie masz czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, wypróbuj ten banalny przepis na tartę ze szparagami.
Sezon na te warzywa jest krótki i trwa od maja do końca czerwca, dlatego warto je wykorzystać, póki są dostępne w sklepach. Jeśli znudziły ci się pieczone szparagi, wypróbuj inny sposób na wykorzystanie ich w kuchni. Szparagowa tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację.
PORADA! Szparagi należy owinąć szynką szwarcwaldzką. Dzięki niej tarta zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Do przygotowania tarty potrzebujesz:
Do przyrządzenia farszu przygotuj:
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, wodę i sól, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, rozwałkuj je i wyłóż formę do tarty. Powierzchnię nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego 200 stopni piekarnika. Ugotuj i ostudź szparagi. Zawiń je w plastry szynki i układaj na podpieczonym spodzie, a potem posyp startym serem. Śmietanę, jajka, sól i pieprz wymieszaj, a następnie polej całość i piecz jeszcze przez co najmniej 25 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.