Nasz dzisiejszy przepis zaprosi do twojej kuchni smaki wiosny i sprawi, że inaczej spojrzysz na swoje śniadania. Po wielu miesiącach nieustannej pluchy i szarówki, w końcu możemy cieszyć się słońcem, zielenią i warzywami, które zaczynają lepiej smakować. I chociaż ogórki i rzodkiewki można kupić w marketach przez cały rok, to właśnie wiosną smakują o niebo lepiej niż choćby w grudniu. Dzisiejszy przepis na sałatkę z jajkiem i rzodkiewką pokazał mi kilka lat temu mój mąż i do tej pory zastanawiam się, jak wcześniej mogłam bez niej żyć. Jest pyszna, lekka, chociaż sycąca, i idealnie pasuje do wędlin, może także zastąpić pastę na kanapkach, a zrobisz ją w tyle, ile gotują się jajka, czyli migusiem.
Składniki:
Wskazówka: Żeby podkręci smak sałatki, możesz dodać do niej zmielony ząbek czosnku lub dwie łyżki soku z cytryny. Jeśli chcesz zwiększyć objętość swojej sałatki, dodaj do niej porwaną sałatę masłową lub posiekaną sałatę rzymską. Ta sałatka smakuje obłędnie położona na grzance z żytniego pieczywa na zakwasie - to moja ulubiona opcja podania.