Śniadaniowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Pyszna i tak chrupiąca, że słychać ją na podwórku

Wiosna nieśmiało do nas zagląda i w końcu mamy cieplejsze dni, a w ogrodach pierwsze wiosenne kwiaty. Niech do naszych kuchni też zajdzie wiosna i najlepiej poczujesz ją, zajadając się tą pyszną sałatką. Wiosną jem ją non stop, a to tylko jajka i kilka dodatków. Jest pyszna i tak chrupiąca, że chrupaniem obudzisz sąsiadów.

Nasz dzisiejszy przepis zaprosi do twojej kuchni smaki wiosny i sprawi, że inaczej spojrzysz na swoje  śniadania. Po wielu miesiącach nieustannej pluchy i szarówki, w końcu możemy cieszyć się słońcem, zielenią i warzywami, które zaczynają lepiej smakować. I chociaż ogórki i rzodkiewki można kupić w marketach przez cały rok, to właśnie wiosną smakują o niebo lepiej niż choćby w grudniu. Dzisiejszy przepis na sałatkę z jajkiem i rzodkiewką pokazał mi kilka lat temu mój mąż i do tej pory zastanawiam się, jak wcześniej mogłam bez niej żyć. Jest pyszna, lekka, chociaż sycąca, i idealnie pasuje do wędlin, może także zastąpić pastę na kanapkach, a zrobisz ją w tyle, ile gotują się jajka, czyli migusiem. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędne muffinki jajeczne

Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Na śniadanie jak znalazł

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 ogórek szklarniowy
  • duży pęczek szczypiorku,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Śniadaniowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - dzięki temu nie pękną, a jeśli pękną, białko się nie rozleje. Następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do jajek, jeśli taką masz. Przełóż do miski.
  2. Rzodkiewki oderwij od liści i opłucz. Następnie pokrój w kostkę lub plasterki i dodaj do jajek. Dodaj także posiekany szczypiorek. Możesz go wcześniej utrzeć z odrobiną soli. Ogórek umyj i także pokrój w kostkę. Nie musisz go obierać, ja rzadko obieram ogórki. 
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i całość wymieszaj z majonezem. Sałatka najlepiej smakuje, jak chwilkę postoi, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Żeby podkręci smak sałatki, możesz dodać do niej zmielony ząbek czosnku lub dwie łyżki soku z cytryny. Jeśli chcesz zwiększyć objętość swojej sałatki, dodaj do niej porwaną sałatę masłową lub posiekaną sałatę rzymską. Ta sałatka smakuje obłędnie położona na grzance z żytniego pieczywa na zakwasie - to moja ulubiona opcja podania. 

Więcej o: