• Link został skopiowany

Jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki? Sama woda to nie wszystko

Sezon na nowalijki rozpoczęty i spragnieni sezonowych smakołyków kupujemy je na zapas. Niestety, tak jak rzodkiewki są pyszne, tak szybko więdną. Okropnym błędem jest wyrzucanie zwiędniętych rzodkiewek do kosza - z łatwością dasz im nowe życie. Przyda się woda i coś jeszcze.
Czy wiecie, że rzodkiewki można ugotować?
Caftor/shutterstock.com

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Rzodkiewki szybko więdną i marszczą się. Niestety, nawet następnego dnia od zakupu uchodzi z nich woda i bez względu na to, czy przechowujemy je w lodówce, czy na blacie, tracą swoją chrupkość i stają się, krótko mówiąc - nieapetyczne. Jeśli chcesz wyrzucić takie rzodkiewki, lepiej się zastanów. Dziś podpowiemy ci, jak je szybko i skutecznie odświeżyć. 

Jak dać rzodkiewkom drugie życie?

Okazuje się, że zwiędnięte rzodkiewki i chwilę odzyskają swoją jędrność, i to bez znaczenia, czy są z pęczka, czy liście zostały wcześniej odkrojone. W zasadzie lepiej będzie, jeśli nie będziemy odrywać rzodkiewek od liści, bo to również jest sposób na to, by przedłużyć ich żywot. Jednak bez znaczenia, czy chcemy odświeżyć rzodkiewkę czy sałatę, naszym sprzymierzeńcem będzie woda.

Zimna woda jędrności doda

Jednak nie samą wodą rzodkiewka żyje. Oczywiście ważna jest temperatura, ale nie tylko. Jeśli zanurzymy zwiędnięte rzodkiewki w zimnej wodzie do dołu liśćmi (lub miejscem, gdzie je ucięto) prawdopodobnie po takiej kąpieli warzywo odzyska jędrność. Jednak okazuje się, że żeby przyspieszyć proces "regeneracji" rzodkiewki, przyda się najzwyklejsza soda. Tylko nie wolno z nią przesadzić - wystarczu już pół łyżeczki na litr zimnej wody, by tchnąć w rzodkiewkę nowe życie. A później zrobić z niej pyszną sałatkę.

Sałatka z rzodkiewki i jajka - idealna na śniadanie i kolację

Składniki

  • pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka na twardo 
  • pół pęczka szczypiorku
  • sol i pieprz
  • majonez lub jogurt

Sposób wykonania:

  1. Rzodkiewki oczyść i oderwij od liści (z liści rzodkiewki możesz zrobić pesto). Następnie pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Ugotowane na twardo jajka także pokrój w kostkę i dodaj do rzodkiewki. Dołóż posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. 
  3. Całość wymieszaj z majonezem lub jogurtem. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na kanapkę lub na grilla. 
Więcej o: