Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rzodkiewki szybko więdną i marszczą się. Niestety, nawet następnego dnia od zakupu uchodzi z nich woda i bez względu na to, czy przechowujemy je w lodówce, czy na blacie, tracą swoją chrupkość i stają się, krótko mówiąc - nieapetyczne. Jeśli chcesz wyrzucić takie rzodkiewki, lepiej się zastanów. Dziś podpowiemy ci, jak je szybko i skutecznie odświeżyć.
Okazuje się, że zwiędnięte rzodkiewki i chwilę odzyskają swoją jędrność, i to bez znaczenia, czy są z pęczka, czy liście zostały wcześniej odkrojone. W zasadzie lepiej będzie, jeśli nie będziemy odrywać rzodkiewek od liści, bo to również jest sposób na to, by przedłużyć ich żywot. Jednak bez znaczenia, czy chcemy odświeżyć rzodkiewkę czy sałatę, naszym sprzymierzeńcem będzie woda.
Jednak nie samą wodą rzodkiewka żyje. Oczywiście ważna jest temperatura, ale nie tylko. Jeśli zanurzymy zwiędnięte rzodkiewki w zimnej wodzie do dołu liśćmi (lub miejscem, gdzie je ucięto) prawdopodobnie po takiej kąpieli warzywo odzyska jędrność. Jednak okazuje się, że żeby przyspieszyć proces "regeneracji" rzodkiewki, przyda się najzwyklejsza soda. Tylko nie wolno z nią przesadzić - wystarczu już pół łyżeczki na litr zimnej wody, by tchnąć w rzodkiewkę nowe życie. A później zrobić z niej pyszną sałatkę.
Składniki
Sposób wykonania: