Rzodkiewek w tej wersji na pewno nie jedliście. Surowe nie są w połowie tak pyszne

Najlepsze wiosenne warzywo? Możemy się spierać, ale zawsze na podium ląduje rzodkiewka. Rzodkiewka najlepiej smakuje właśnie wiosną i latem i to właśnie najlepszy czas, żeby zamienić zwykłą rzodkiewkę w chrupiące i wyraziste cudo ze słoika. Domyślasz się, co zrobimy z rzodkiewki? Ten przepis skojarzysz z ogórkami i cukinią.

Wszyscy czekamy na wiosnę nie tylko dlatego, że dni stają się dłuższe i cieplejsze, lecz także dlatego, że w marketach, ogrodach i na straganach pojawiają się najlepsze warzywa. Wśród nich jest świeży szczypiorek, botwinka, szparagi i oczywiście rzodkiewka. Musimy otwarcie przyznać, że rzodkiewka jest pyszna w każdej postaci - na kanapce, w sałatkach i pastach twarogowych, ale czy ktoś kiedyś słyszał o kiszonych rzodkiewkach? Jeśli nie, czas najwyższy nadrobić zaległości.

Zobacz wideo

Kiszone rzodkiewki - przekąska z tych wyjątkowych

Składniki:

  • 3-4 pęczki dojrzałych, średnich rzodkiewek,
  • solanka: na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli,
  • baldachimy kopru - po jednym do słoika, 
  • korzeń chrzanu - po 2-3 kawałki o długości 3 cm. do każdego słoika, 
  • czosnek - po 2 ząbki do słoika, 
  • po 4 kulki ziela angielskiego do słoika, 
  • po 2 listki laurowe do każdego słoika.

Kiszone rzodkiewki - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj solankę. Zrób jej tyle, ile potrzebujesz według wskazanych proporcji. Wodę z solą zagotuj i ostudź. Kiedy solanka stygnie, wyparz i wysusz słoiki. 
  2. Rzodkiewki dokładnie oczyść i przekrój na pół. Oczywiście należy odkroić ogonki i liście. 
  3. Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość dodatków - czosnku, chrzanu, ziela angielskiego i liści laurowych. Następnie wkładaj rzodkiewki. Pamiętaj, żeby układać je dość ciasno. 
  4. Rzodkiewki układaj niemal do samego otworu słoika, a na wierzchu połóż zmięty koper z baldachem. Następnie zalej całość ostudzoną solanką i szczelnie zakręć. 
  5. Słoiki z rzodkiewkami połóż w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa na kilka dni. Po około czterech dniach na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana, to znak, że proces fermentacji przechodzi prawidłowo.
  6. Po tym czasie przenieś słoiki w chłodne i zaciemnione miejsce. Po tygodniu możesz się już zajadać pysznymi, kiszonymi rzodkiewkami. 

Kiszone rzodkiewki to świetna przekąska sama w sobie, ale także idealny składnik sałatek, kanapek lub dodatek do deski wędlin czy serów. Domowe kiszonki są bardzo zdrowe i zdecydowanie warto je robić, a wiosna to najlepszy czas, żeby zapełnić piwnicę kiszonymi rzodkiewkami. Z całego serca polecamy ten przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.