Wszyscy czekamy na wiosnę nie tylko dlatego, że dni stają się dłuższe i cieplejsze, lecz także dlatego, że w marketach, ogrodach i na straganach pojawiają się najlepsze warzywa. Wśród nich jest świeży szczypiorek, botwinka, szparagi i oczywiście rzodkiewka. Musimy otwarcie przyznać, że rzodkiewka jest pyszna w każdej postaci - na kanapce, w sałatkach i pastach twarogowych, ale czy ktoś kiedyś słyszał o kiszonych rzodkiewkach? Jeśli nie, czas najwyższy nadrobić zaległości.
Kiszone rzodkiewki - przekąska z tych wyjątkowych
Składniki:
- 3-4 pęczki dojrzałych, średnich rzodkiewek,
- solanka: na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli,
- baldachimy kopru - po jednym do słoika,
- korzeń chrzanu - po 2-3 kawałki o długości 3 cm. do każdego słoika,
- czosnek - po 2 ząbki do słoika,
- po 4 kulki ziela angielskiego do słoika,
- po 2 listki laurowe do każdego słoika.
Kiszone rzodkiewki - sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj solankę. Zrób jej tyle, ile potrzebujesz według wskazanych proporcji. Wodę z solą zagotuj i ostudź. Kiedy solanka stygnie, wyparz i wysusz słoiki.
- Rzodkiewki dokładnie oczyść i przekrój na pół. Oczywiście należy odkroić ogonki i liście.
- Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość dodatków - czosnku, chrzanu, ziela angielskiego i liści laurowych. Następnie wkładaj rzodkiewki. Pamiętaj, żeby układać je dość ciasno.
- Rzodkiewki układaj niemal do samego otworu słoika, a na wierzchu połóż zmięty koper z baldachem. Następnie zalej całość ostudzoną solanką i szczelnie zakręć.
- Słoiki z rzodkiewkami połóż w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa na kilka dni. Po około czterech dniach na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana, to znak, że proces fermentacji przechodzi prawidłowo.
- Po tym czasie przenieś słoiki w chłodne i zaciemnione miejsce. Po tygodniu możesz się już zajadać pysznymi, kiszonymi rzodkiewkami.
Kiszone rzodkiewki to świetna przekąska sama w sobie, ale także idealny składnik sałatek, kanapek lub dodatek do deski wędlin czy serów. Domowe kiszonki są bardzo zdrowe i zdecydowanie warto je robić, a wiosna to najlepszy czas, żeby zapełnić piwnicę kiszonymi rzodkiewkami. Z całego serca polecamy ten przepis.