Mówi się, że orzechy makadamia to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najdroższych orzechów na świecie. Odznaczają się delikatnym maślano-śmietankowym smakiem oraz oryginalną, kruchą konsystencją. To owoce drzewa naturalnie występującego w Australii. Można je napotkać również w krajach Ameryki Środkowej oraz Afryki Południowej. Warto dodać je do swojej codziennej diety z kilku powodów.
Orzechy makadamia charakteryzują się wysoką wartością energetyczną oraz dużą zawartością tłuszczów, jednak nie powinno nas to do nich zrażać. W odpowiednio zbilansowanej diecie smaczne dodatki przynoszą organizmowi wiele korzyści. Po pierwsze, są świetnym źródłem witamin z grupy B, m.in. tiaminy (wit. B1) oraz niacyny (wit. B3), a także wielu składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu i manganu.
Wysoka zawartość aminokwasów chroni przede wszystkim przed schorzeniami układu krążenia, np. miażdżycą. Orzechy makadamia pomagają w naturalny sposób obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, a ponadto wspomagają produkcję "dobrego" HDL. Co więcej, regularnie spożywane orzechy obniżają stres oksydacyjny, który może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu.
Mimo dość wysokiej zawartości tłuszczów poleca się spożywanie orzechów makadamia osobom na diecie redukcyjnej, a także borykającym się z cukrzycą i insulinoopornością. Smakołyki te mają bowiem wyjątkowo niski indeks glikemiczny (10). Jedzone z umiarem i regularnie doskonale wspierają pracę całego organizmu. Jak je spożywać? Najlepiej dodawać je do słodkich wypieków lub wytrawnych sałatek. Doskonale sprawdzą się również we wszelkiego rodzaju owsiankach, jaglankach i deserach. Wyśmienicie komponują się też z potrawami kuchni azjatyckiej oraz w wersji prażonej.