Ciasto marchewkowe bez cukru i bez wyrzutów sumienia. Po prostu zbawienny deser na diecie

Ciasto marchewkowe to obłędnie proste w przygotowaniu ciasto. I choć niektórych może dziwić, że jest zrobione z warzywa, to wątpliwości co do smaku odejdą zaraz po pierwszym kęsie. Oto przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe bez grama cukru. Będziecie zachwyceni.

Tym ciastem marchewkowym można zajadać się nawet na diecie, która ma pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Nie zawiera cukru, a i tak smakuje obłędnie pysznie. Co więcej, przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Oto przepis, który trzeba zapisać na później. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Ciasto marchewkowe bez cukru. Przepis dla tych, którzy się odchudzają 

Ciasto marchewkowe to pyszny, ale i zdrowy deser. Marchew bogata jest w karoten i potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Zawiera też miedź, żelazo oraz magnez. Okazuje się, że to warzywo jest świetnym składnikiem ciast. Podstawową propozycją jest oczywiście ciasto marchewkowe. Jak je przygotować?  

Składniki: 

  • 80 g mąki,  
  • 90 g marchwi,  
  • 2 jajka, 
  • 2-3 łyżki miodu, 
  • 30 g orzechów włoskich, 
  • 60 ml oleju kokosowego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • imbir mielony, 
  • cynamon. 

Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę do pieczenia papierem. 
  • Umytą marchew ścieramy na tarce o dowolnych oczkach - zależy jak lubimy. 
  • W dużej misce ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbiru i cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i roztopiony olej kokosowy. 
  • Do masy dodajemy startą marchew. Mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 
  • Pieczemy przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni.  
Więcej o: