Tik tok to niezgłębiona skarbnica najróżniejszych trików i porad. Wśród nich nie brakuje trików kulinarnych, które mają ułatwiać nam przygotowywanie posiłków lub utrzymanie kuchni w czystości i ogólnie pojętym ładzie. O ile niektóre triki faktycznie potrafią zmienić nasze kuchenne poczynania, to inne wydają się niemal absurdalnie oczywiste.
Na tiktokowym kanale domek_smaków, autorka pokazuje "zmieniający życie" sposób panierowania mięsa. O ile dla niektórych ten sposób nie jest żadnym odkryciem, tak dla wielu kulinarnych nowicjuszy może okazać się pomocny. Co to za sposób? Chodzi o metodę suchej i mokrej ręki.
Nic tak nie denerwuje, jak palce oblepione w panierce, kiedy przygotowujemy schabowe, sznycle lub np. boczniaki w bułce tartej. Okazuje się, że ten problem możemy pożegnać raz na zawsze, a przyda się znajomość patentu suchej i mokrej ręki. O co chodzi? Tiktokerka na swoim kanale pokazała, jak opanierować mięso bez zbędnego bałaganu i częstego mycia rąk. W jej przypadku były to filety z piersi kurczaka, a panierka była klasyczna - mąka pszenna, roztrzepane jajka i oczywiście bułka tarta. Autorka filmiku podpowiada, by jedna ręka była "mokra", druga zaś - zawsze sucha. Mokra ręka ma służyć do chwytania za kawałki mięsa oraz za moczenia go w jajku. Sucha, jak nietrudno się domyślić, służy do panierowania w mące oraz bułce tartej. Dzięki temu unikniemy bałaganu i oblepionych placów.
Oczywiście nie będziemy upierać się, że to jedyny słuszny sposób panierowania kotletów, jednak każdy, kto lubi mieć porządek w kuchni i czyste ręce, z pewnością przyzna mi rację, że ta metoda naprawdę ułatwia gotowanie. Oczywiście reakcje internautów są podzielone, nie brakuje cynicznych komentarzy.
Ja ostatnio się dowiedziałam, że źle oddycham. Człowiek całe życie się uczy
Zanim bym to zapamiętała, co którą ręką, to by mi się kotlety skończyły
Znam ten patent od wielu lat, kto pracuje w gastronomii ten wie