Gotując ziemniaki, dorzuć marchewkę, a nie stracą witamin - tak radzą ludzie. Prawda? Zapytaliśmy dietetyczkę
Marchewka gotowana z ziemniakami - remedium na utratę witamin?
Od jakiegoś czasu w sieci krąży jeden z kulinarnych trików, co do którego mieliśmy jednak wątpliwości. Rzekomo wrzucenie surowej marchewki do gotujących się ziemniaków sprawi, że pod wpływem wysokiej temperatury nie "ulotni się" z nich witamina C. Podobno wszystko to dzięki beta-karotenowi, który ma ją zatrzymywać wewnątrz warzyw.
Jak jest naprawdę? O opinię na temat tego sposobu postanowiliśmy zapytać ekspertkę - dr Hannę Stolińską, dietetyczkę kliniczną.
- Pierwszy raz słyszę o tej metodzie. Niestety nie sądzę, by była skuteczna - odpowiedziała specjalistka. - Beta-karoten z marchewki nie ochroni witaminy C w ziemniakach przed wysoką temperaturą.
Jak zatem gotować ziemniaki, by były jak najzdrowsze?
- Lepiej zalać ziemniaki od razu gorącą wodą - radzi dietetyczka. - Dzięki temu utracimy mniej witamin, niż gdybyśmy je gotowali od początku w zimnej wodzie.
A Wy, jak gotujecie ziemniaki? Wrzucacie do zimnej czy do gorącej wody?
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz