Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja tradycyjnych smażonych placków. Mogą sobie na nie pozwolić osoby stosujące dietę lub ograniczające tłuszcz – do pieczenia wykorzystywana jest znacznie mniejsza ilość tłuszczu niż do smażenia. Sprawdźcie, jak upiec placki ziemniaczane w piekarniku, by były pyszne i chrupiące.
Smażone placki bardzo mocno chłoną tłuszcz z patelni i nie zawsze odsączenie ich na papierowym ręczniku daje pożądane efekty. Wiele osób woli jednak ten sposób przygotowania, gdyż uważa, że to jedyna metoda, by placki były pyszne i chrupiące. To nieprawda! Pieczone placki również mogą być chrupiące. Jak to zrobić?
Składniki:
* Cebulę należy pominąć, jeśli podajemy placki ziemniaczane z dodatkiem cukru.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy płatki bądź otręby owsiane. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju rzepakowego i wykładamy na nią porcje masy ziemniaczanej. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez około pół godziny, aż będą rumiane.
Podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane smażone na patelni, te upieczone będą bardzo smaczne z dodatkiem sosu grzybowego lub mięsnego, z kleksem z gęstego jogurtu naturalnego czy po prostu z odrobiną soli. Można je także podawać z plastrem wędzonego łososia bądź posypane wędzonym serem twarogowym. Należy pamiętać, że sosy, jogurt, a także zapiekanie i odgrzewanie placków sprawi, że przestaną być chrupiące.