Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku, czyli jak sprawić, by zawsze były chrupiące. Mamy przepis i garść porad

Placki ziemniaczane to potrawa, która pojawia się w wielu kuchniach regionalnych. Pyszne i chrupiące placki z ziemniaków są podawane z różnymi sosami, serem lub po prostu solą, lub cukrem. Są jednak dosyć tłuste, więc wiele osób wybiera placki ziemniaczane pieczone w piekarniku. Jak je przygotować?

Placki ziemniaczane bez tłuszczu - prawie

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja tradycyjnych smażonych placków. Mogą sobie na nie pozwolić osoby stosujące dietę lub ograniczające tłuszcz – do pieczenia wykorzystywana jest znacznie mniejsza ilość tłuszczu niż do smażenia. Sprawdźcie, jak upiec placki ziemniaczane w piekarniku, by były pyszne i chrupiące.

Pieczone placki ziemniaczane – jak sprawić, by chrupały?

Smażone placki bardzo mocno chłoną tłuszcz z patelni i nie zawsze odsączenie ich na papierowym ręczniku daje pożądane efekty. Wiele osób woli jednak ten sposób przygotowania, gdyż uważa, że to jedyna metoda, by placki były pyszne i chrupiące. To nieprawda! Pieczone placki również mogą być chrupiące. Jak to zrobić?

  • Wybierz odpowiednie ziemniaki. Do placków ziemniaczanych najlepiej nadadzą się te typu C, czyli mączyste. To odmiany takie, jak Bryza, Tajfun, Aster, Mila czy Ibis;
  • Nie korzystaj z młodych ziemniaków do przygotowania placków – zawierają zbyt dużo wody i ciasto nie będzie mieć odpowiedniej konsystencji. Do tego dania lepsze są starsze ziemniaki;
  • Nie przesadź z ilością mąki. Im więcej jej dodasz, tym bardziej gumowate będą placki;
  • Dodaj do masy ziemniaczanej trochę płatków owsianych lub otrębów,
  • Podawaj placki od razu po usmażeniu. Jeśli położysz je jeden na drugim, stracą chrupkość.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 średnie jajko,
  • 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych,
  • 1 cebula*,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • ulubione przyprawy

* Cebulę należy pominąć, jeśli podajemy placki ziemniaczane z dodatkiem cukru.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku – sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy płatki bądź otręby owsiane. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju rzepakowego i wykładamy na nią porcje masy ziemniaczanej. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez około pół godziny, aż będą rumiane.

Zobacz wideo Sprawdź także nasz przepis na pyszne placki z batatów.

Jak podawać pieczone placki ziemniaczane z piekarnika?

Podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane smażone na patelni, te upieczone będą bardzo smaczne z dodatkiem sosu grzybowego lub mięsnego, z kleksem z gęstego jogurtu naturalnego czy po prostu z odrobiną soli. Można je także podawać z plastrem wędzonego łososia bądź posypane wędzonym serem twarogowym. Należy pamiętać, że sosy, jogurt, a także zapiekanie i odgrzewanie placków sprawi, że przestaną być chrupiące. 

Więcej o: