Ziemniaczane, owocowe czy z czekoladą? Inspiracje na pyszne placki i placuszki [PRZEPISY]

Zapach smażonych placków roznoszący się po całym domu to coś, co wielu kojarzy się beztroskim dzieciństwem. Dlaczego więc nie powrócić myślami do tego czasu i nie przygotować pysznych placuszków, jakie mama czy babcia zwykły robić? Oto kilka inspiracji w wersjach na słodko i na słono - idealne na śniadanie, obiad i kolację.
Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Fot. nulinukas / shutterstock.com

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to po prostu klasyk. Niezależnie od tego, czy podaje się je solo, z sosem czy posypane cukrem, często pojawiają się w polskich kuchniach. Jak się zabrać za ich przyrządzanie? Oto prosty przepis.

Placki ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 1 kg dużych mączystych ziemniaków
  • duże jajko
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane - krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy też rozdrobnić w malakserze).
  2. Dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę - powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista. Jeśli jest rzadka, dosypujemy resztę mąki (nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę możemy odstawić na 5 minut, by składniki się przegryzły.
  3. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, kładziemy niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placki (ciasto od razu powinno się ściąć, ale nie rumienić). Smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Osączamy na ręczniku kuchennym.
    Zanim usmażymy kolejną porcję placków, rozgrzewamy na patelni dodatkowo 1-2 łyżki oleju.

Takie placki idealnie smakują jedzone bez żadnych dodatków. Warto jednak wzbogacić posiłek o kleks z kwaśnej śmietany, sos grzybowy lub - na wzór węgierski - aromatyczny gulasz mięsny, na przykład z tego przepisu.

Przepis pochodzi z: Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis podstawowy na tradycyjne placki i kilka przydatnych porad, by wyszły idealne. Jeśli poszukujecie wskazówek, jak zrobić je perfekcyjnie, zajrzyjcie do tego poradnika.

Placki z jabłkami Placki z jabłkami Fot. ArtCookStudio / shutterstock.com

Placki z jabłkami

Pora na kolejny klasyk, tym razem typowo na słodko. Placki z jabłkami niemal momentalnie przywodzą na myśl babcie. Nic dziwnego, że chętnie zabierają się za ich przygotowanie, bowiem placki z jabłkami robi się szybko, łatwo i ze składników, które często mamy w domach. Jak je zrobić samodzielnie?

Placki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Oraz:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Placki z jabłkami - krok po kroku:

  1. Jabłka obieramy, przekrawamy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli podczas ścierania wypłynęło dużo soku, odsączamy owoce na sitku.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. W osobnej misce łączymy żółtka z cukrem, mlekiem i olejem. W kilku partiach dodajemy mąkę - dzięki temu łatwiej będzie rozbić grudki. Następnie przekładamy do środka jabłka i raz jeszcze mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego porcje masy (po 2 łyżki), delikatnie ją wyrównując. Smażymy na dość dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią.
  6. Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówka: Do masy można dodać także aromatyczne przyprawy. Idealnie sprawdzi się szczypta cynamonu, kilka kropli olejku migdałowego lub łyżeczka cukru waniliowego.

Jak zrobić placki z cukinii, by były chrupiące? Mamy przepis Jak zrobić placki z cukinii, by były chrupiące? Mamy przepis fot. redakcja

Chrupiące placki z cukinii

Pora na zaspokojenie głodu osób, które uwielbiają placki na bazie warzyw. Oto wyjątkowo chrupiące placuszki z cukinii, obok których po prostu nie da się przejść obojętnie. Receptura jest bardzo prosta.

Chrupiące placki z cukinii - przepis

Składniki:

  • 4 małe cukinie (700-800 g po odcięciu końcówek i starciu)
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 3 duże jajka
  • 50-100 g mąki pszennej (może być nieco więcej, jeśli za słabo odciśniecie cukinie)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie posiekana dymka i ulubione zioła
  • olej do smażenia

Placki z cukinii - krok po kroku:

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię umieszczamy w misce i solimy. Odstawiamy na około 20-30 minut.
  2. Po tym czasie startą cukinię przekładamy na sito wyłożone czystą ściereczką. Odciskamy bardzo mocno (nieco płynu zachowujemy na wszelki wypadek, gdyby ciasto na placki wyszło jednak za gęste).
  3. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz - ewentualnie - innymi ulubionymi ziołami i przyprawami. Następnie mieszamy z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca.
  4. Porcje masy kładziemy na rozgrzany olej (w przeciwnym razie placki wchłoną dużo oleju i zamiast chrupiące, będą rozmiękłe i tłuste). Rozsmarowujemy na cienkie placki. Smażymy z obu stron na złoto na dość dużym ogniu.

Po zdjęciu z patelni warto je odsączyć na ręczniku papierowym. Placki można podawać jako dodatek, na przykład do drobiu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub po prostu ze śmietaną.

Przepis pochodzi z: Jak zrobić chrupiące placki z cukinii? Prosty przepis i kilka porad. Odwiedźcie tę stronę, przygotowaliśmy tam dla was więcej wskazówek, jak zrobić idealne placki z cukinii.

Jeśli lubicie cukiniowe wynalazki w kuchni, przenieście przygotowywanie placków z patelni do gofrownicy. Zobaczcie, jak łatwo zrobić gofry z cukinii.

Placuszki twarogowe Placuszki twarogowe Fot. Neta Livne / shutterstock.com

Placuszki twarogowe

Jeśli akurat jesteśmy na diecie lub po prostu wolimy placki w nieco lżejszej wersji, warto przygotować te z małą ilością mąki, za to na bazie twarogu. Taka alternatywa z pewnością posmakuje i tym liczącym kalorie, i łasuchom. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Placuszki twarogowe - przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (lub 1 łyżka zwykłego i 1 waniliowego)
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego - wedle uznania)

Oraz:

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (może być kokosowy lub o neutralnym smaku)

Placuszki twarogowe - krok po kroku:

  1. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. W oddzielnej misce łączymy żółtka, cukier i mąkę, aż masa będzie jednolita. Dodajemy twaróg i, rozdrabniając go widelcem, łączymy z ciastem. Nie musimy walczyć z grudkami, w plackach będą bardzo delikatne.
  3. Następnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ją z resztą składników.
  4. Na patelnię rozgrzaną wraz z łyżką oleju wykładamy porcje ciasta (po 2 łyżki) i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy na dość dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placki odkładamy na ręcznik papierowy. Przed smażeniem kolejnej tury dolewamy na patelnię odrobinę oleju.

Takie placki można podawać z cukrem pudrem, ulubionym dżemem, świeżymi owocami, jogurtem lub śmietaną, syropem klonowym, miodem, sosem karmelowym albo czekoladowym. W tej podstawowej wersji idealnie smakują z praktycznie każdym dodatkiem. Pyszne są także solo.

Wskazówka: Jeśli macie trochę więcej czasu, warto nie ubijać od razu białek, a mieszankę z żółtkami odstawić na godzinę, by 'odpoczęła'. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego dobrze jest to zrobić. Przed smażeniem wystarczy ubić białka i ostrożnie połączyć z gotową masą.

Wskazówka 2: Z kolei jeśli się spieszycie, a nie zależy wam na bardzo puszystych plackach, możecie pominąć ubijanie białek i połączyć składniki z całymi jajkami. Placki będą równie delikatne i smaczne, ale mniej napowietrzone.

Pankejki z czekoladową niespodzianką Pankejki z czekoladową niespodzianką Fot. Lima Mahone / shutterstock.com

Pankejki z czekoladową niespodzianką

Teraz prawdziwa gratka dla fanów placków na słodko, bardzo słodko! Z zewnątrz wyglądają całkiem niepozornie - ot, zwykłe pankejki. Ale w środku skrywają słodką niespodziankę w postaci czekoladowego nadzienia. Oto, jak je zrobić i zaskoczyć domowników.

Pankejki z czekoladową niespodzianką - przepis

Składniki na około 6 dużych placków:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 6 łyżek kremu czekoladowego
  • ulubione owoce
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Pankejki z czekoladową niespodzianką - krok po kroku:

  1. Robimy nadzienie: Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy po łyżce kremu czekoladowego - tworzymy dość grube placki o średnicy około 6 cm. Wstawiamy je na około godzinę do zamrażarki.
  2. Robimy pankejki: Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wlewamy porcję ciasta, tak by była nieco większa niż przygotowane placki z kremu czekoladowego. Smażymy tylko z jednej strony, a gdy placek będzie już rumiany, wyjmujemy z zamrażarki jeden płatek kremu czekoladowego i kładziemy na naleśniku na patelni. Od razu zalewamy go kolejną, mniejszą porcją ciasta, tak aby równo zakryła cały czekoladowy krążek i nie wylała się na patelnię. Ostrożnie przewracamy placek i smażymy jeszcze chwilę. Smacznego!

Przepis pochodzi z: Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

naleśniki naleśniki gazeta.tv

Piękne placki z pieczarkami

Kolejna propozycja to coś dla wielbicieli nie tylko pysznych, lecz także pięknie podanych placuszków. Nasze placki z pieczarkami sprawdzą się i na co dzień, i na przyjęcie. Ich przygotowanie? Bardzo proste.

Piękne placki z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Piękne placki z pieczarkami - krok po kroku:

  1. W dużej misce umieszczamy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło i energicznie mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy ciasto solą oraz pieprzem i łączymy z parmezanem oraz szczypiorkiem.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładamy porcje ciasta formując placuszki. Na każdym placku układamy po 2-3 plasterki pieczarek. Gdy jedna strona się zrumieni i na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy placki na drugą stronę i smażymy dalej na złoty kolor.

Przepis pochodzi z: Krótka historia o miłości z plackami z pieczarkami

Więcej o:
Copyright © Agora SA