Niedobór białych krwinek. Co jeść, aby nasz organizm produkował więcej leukocytów?

Niedobór białych krwinek jest niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, gdyż leukocyty uczestniczą w procesach odpornościowych. Co jeść, aby wspomóc produkcję białych krwinek? Podpowiadamy.

Dieta na białe krwinki. Kiedy odżywianie wpływa na leukocyty?

Niedobór białych krwinek w organizmie jest według terminologii medycznej nazywany leukopenią. Jest to bardzo niekorzystny stan dla człowieka, gdyż oznacza, że jego odporność jest obniżona. Białe krwinki, inaczej zwane leukocytami, są jednym z ważnych elementów w układzie immunologicznym, dlatego ich zbyt niski poziom sprawia, że człowiek jest bardziej podatny na infekcje spowodowane przez wirusy, bakterie i inne drobnoustroje chorobotwórcze. Leukopenię można stwierdzić w oparciu o podstawowe badanie krwi - morfologię. Norma dla dorosłego człowieka, bez względu na płeć, wynosi 4-10 g/l. Jeżeli nasza ilość białych krwinek jest niższa niż podany przedział, należy podjąć działania mające na celu wyrównanie niedoboru. Taki stan może być efektem wielu czynników jak np.: 

  • przebytej niedawno choroba
  • przewlekłej choroby szpiku kostnego lub krwi - białaczka
  • przyjmowanie leków obniżających odporność
  • niedożywienie 
  • ostre zatrucie
  • nadczynność tarczycy
  • niedobory witamin i składników mineralnych

O tym, jak postępować w poszczególnych przypadkach decyduje lekarz, ale właściwa dieta może pomóc w leczeniu i zapobieganiu niedoborowi białych krwinek. Zmiany w jadłospisie to też dobre w przypadku osób po chorobie lub niedożywionych. W pozostałych przypadkach konieczne mogą okazać się bardziej zaawansowane terapie, mające na celu wyrównanie poziomu białych krwinek.

Jaka dieta na białe krwinki? Co jeść, by poprawić wyniki morfologii

Białe krwinki są niezwykle istotnym elementem w składzie krwi. W ich przypadku nie ma jednego, konkretnego sposobu na to, jak podnieść ich poziom, aby osiągnąć zadowalające wyniki. Kiedy mamy zbyt mało erytrocytów, wystarczy sięgnąć po sok z buraków lub zwiększyć ilość mięsa w diecie i to wystarczy, aby w krótkim czasie poprawić wynik badania. To, jaka dieta sprawdzi się na podniesienie ilości białych krwinek, nie jest już takie jednoznaczne. Dzieje się tak dlatego, że ich spadek najczęściej jest sygnałem o jakimś problemie, chorobie, bez odnalezienia której nie wpłyniemy na poprawę morfologii krwi. Dopiero wyleczenie choroby może poskutkować powrotem do właściwej wartości liczby leukocytów.

Co jeść na białe krwinki? Produkty naturalnie wspomagające produkcję leukocytów

Co jeść na białe krwinki, aby ich poziom był wystarczający w razie zagrożenia infekcją? Otóż przede wszystkim produkty bogate w witaminy oraz mikro- i makroelementy. Należeć do nich będą m.in:

  • owoce takie jak: melony, pomarańcze, truskawki i warzywa: dynia, marchew, brokuły, szparagi, kalafior, buraki i szpinak - przyczyniają się do naturalnej produkcji białych krwinek
  • owoce morza, fasola, mięso indyka i wołowina może zwiększyć podaż cynku, który pozytywnie wpływa na leukocyty
  • czosnek, znany jest ze swoich właściwości w zwalczaniu infekcji i wspomaganiu układu immunologicznego
  • ryby i olej lniany są źródłem kwasów Omega 3

Witaminy na odporność - rola suplementów diety

Nie od dziś wiadomo, że poziom odporności organizmu jest bezpośrednio związany z dietą i trybem życia jaki prowadzimy. Dlatego tak wielki wpływ mają na odporność witaminy. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie. I nie mamy tu na myśli sztucznych suplementów, szeroko reklamowanych w środkach masowego przekazu. Najlepsze dla naszego organizmu, najłatwiej przyswajalne, są witaminy oraz mikro- i makroelementy zawarte w jedzeniu. Dla budowania odporności szczególnie ważna jest podaż takich substancji jak selen, żelazo i cynk. Osoby, które mają niedobór tych składników często uskarżają się na zmęczenie, osłabienie i większą podatność na różnego rodzaju infekcje. 

Białe krwinki - witaminy, które mogą wspomóc produkcję leukocytów

Jeżeli zbilansowana dieta nie jest wystarczająca, aby osiągnąć właściwy poziom białych krwinek, a co za tym idzie wzmocnić układ odpornościowy, wówczas po konsultacji z lekarzem można wdrożyć suplementację. Wskazuje się, że znaczący wpływ na odporność może mieć dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości:

  • witaminy D
  • kwasu foliowego
  • kwasów Omega 3
  • magnez

Wszystkie te składniki można znaleźć w postaci suplementów diety, jednak warto zawsze skonsultować się z lekarzem i wykonać stosowne badania, nim rozpoczniemy suplementację. 

Zobacz wideo Ryby to dobry pomysł na zdrowy obiad
Więcej o: