Mała, niepozorna, a niezwykle zdrowa. Do czego wykorzystać rzeżuchę? Kiedy ją posiać i jak długo rośnie?

Wielkanoc za pasem, a to oznacza jedno: trzeba posiać rzeżuchę. Mamy dla was kompletny rzeżuchowy poradnik. Sprawdźcie, jak ją posiać, ile rośnie, a także do czego wykorzystać tę roślinkę.

Sianie rzeżuchy kojarzy się niektórym z zadaniem z podręcznika ze szkoły podstawowej, które pojawiało się przy świątecznych tematach. Rzeżucha na Wielkanoc po prostu musiała być! Warto wrócić do tradycji jej wysiewu. Zielona rzeżucha nie tylko przyozdobi parapet, a potem wielkanocny stół, ale także - dodana do różnych dań - dostarczy mnóstwa witamin. Jak zasiać rzeżuchę? Do czego ją podawać? 

Rzeżucha - bomba witaminowa

Rzeżucha, znana także jako pieprzyca zwyczajna, to drobna roślinka, którą bardzo łatwo wyhodować samodzielnie. Rzeżucha rośnie w kępkach i kojarzymy ją z niewielkimi zielonymi listkami na cieniutkich łodyżkach - właśnie na takim etapie rozwoju najlepiej ją spożyć. W tej niepozornej roślince kryje się mnóstwo witamin (A, B, C, PP i K), jest także źródłem żelaza, magnezu, wapnia i chromu. Ma właściwości antyoksydacyjne, zmniejsza poziom cukru we krwi oraz działa moczopędnie. Warto ją także dodawać do posiłków podawanych osobom niemającym apetytu, gdyż jej pikantny smak działa na jego zaostrzenie. Rzeżuchę warto hodować nie tylko na Wielkanoc, ale dodawać ją do potraw przez cały rok!

Zobacz wideo

Jak zasiać rzeżuchę? 

Rzeżucha wysiana na gazie to nierzadki widok w okresie wczesnej wiosny, przed Wielkanocą. Najprostszy sposób na posadzenie tej roślinki to umieszczenie jej nasionek na zwilżonym płacie waty lub ligniny, ułożonym na płaskiej powierzchni (np. plastikowym pudełku). Rzeżuchę można wysiać także w kiełkownicy. Przed Wielkanocą można znaleźć w sklepach różnorakie ozdoby z platformą do jej wysiewu. A ile rośnie rzeżucha? By była gotowa do spożycia, potrzebuje 7-10 dni. Roślinkę należy ustawić w nasłonecznionym miejscu i dość często podlewać niewielkimi ilościami wody.

Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? W tym roku święta wypadają na początku kwietnia, a więc ostatni tydzień marca to już ostatni dzwonek. Do tego momentu jest jeszcze trochę czasu, ale warto zrobić to wcześniej, by już teraz dodawać rzeżuchę do potraw. 

Rzeżucha na Wielkanoc i nie tylko - jak podawać rzeżuchę? 

Pikantny smak rzeżuchy doskonale wzmocni charakter różnych potraw. Pędy należy posiekać drobno, jak szczypiorek. Rzeżuchę dodajemy do pasty jajecznej (oraz innych past warzywnych), jajek w majonezie, posypujemy nią jajka faszerowane. Możemy nią wzbogacić kanapki (zarówno te z warzywami, jak i wędliną czy pasztetem), tosty, wrapy. Będzie też bardzo smaczna jako posypka do wiosennych zup kremów. Rzeżuchę warto także dodać do wiosennych sałatek z nowalijek. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA