Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dla wszystkich miłośników arbuzów przygotowaliśmy poradnik, dzięki któremu zawsze będziecie wybierać najlepsze egzemplarze. I już nigdy nie poczujecie rozczarowania, próbując kupionego arbuza. Zawsze będzie smakował wyśmienicie - słodki, soczysty i jędrny.
Przy wyborze arbuza, wiele osób zwraca uwagę na kształt, kolor czy wagę owocu. Z kolei ci, który kupują go w kawałkach, sprawdzają kolor i strukturę miąższu. Na wstępie zaznaczamy, że lepiej kupować arbuza w całości, ponieważ dłużej można go przechowywać i często lepiej smakuje.
Najważniejszą kwestią przy zakupie jest sprawdzenie jasnej plamy na dole arbuza. Wbrew pozorom nie świadczy ona o niczym złym. Wręcz przeciwnie. Im ciemniejszy jest jej kolor i większa powierzchnia, tym słodszy i dojrzalszy będzie nasz owoc. Dobrym znakiem i gwarancją zadowolenia są również brązowe siateczki na powierzchni arbuza - informują nas, że owoc będzie słodki i smaczny. Należy natomiast unikać egzemplarzy, które mają zielony ogonek - prawdopodobnie nie są jeszcze odpowiednio dojrzałe.
Jeśli zastosowaliśmy wszystkie powyższe metody, została nam jedna i zarazem najważniejsza. Należy zastukać w arbuza - jeśli dźwięk jest głęboki, jak dudnienie, można śmiało go kupić, z kolei cisza sugeruję, że owoc nie jest odpowiednio dojrzały. Ta z pozoru śmieszna metoda może wydawać się niedorzeczna, jednak wskazuje na to, jaki jest smak owocu. Warto także wspomnieć, że okrągłe niczym piłka arbuzy będą bardzo słodkie i wyraziste, natomiast te podłużne zawierają więcej wody i soku.