W Chinach stosują ją od starożytności. W Polsce wciąż jest niedoceniana. Skrywa wiele dobrego

Choć jest uprawiana również w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, a przy tym jest po prostu bardzo smaczna. Co można zrobić z owocu morwy?

W Polsce owoce morwy są stosunkowo łatwodostępne, jednak mało kto docenia ich smak oraz zdrowotne właściwości. W wersji suszonej kupisz je w większości sklepów spożywczych, zaś w świeżej dostępne są na przełomie lipca i sierpnia. Co ciekawe, w Chinach były znane oraz stosowane już w starożytności. To prawdziwa bomba witamin, która rewelacyjnie wpływa na nasz organizm. 

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak działa morwa na organizm? Znajdziesz w niej samo dobro

Morwa to drzewko, które naturalnie rośnie w Azji, Ameryce Północnej oraz Afryce, a oprócz tego uprawiana jest również w innych częściach świata. Wyróżnić możemy morwę białą, czerwoną oraz czarną, z czego w Polsce hoduje się tylko tę pierwszą odmianę. Drzewo może osiągnąć do 15 metrów wysokości, z ich liści robi się najczęściej herbaty i inne napary, zaś owoce wykorzystuje do przygotowania przetworów, głównie dżemów, sosów oraz soków. Owoce morwy białej mają słodko-kwaśny smak, zaś wyglądem nieco przypominają wyrośnięte i długie maliny. 

Morwa biała uprawa
Morwa biała uprawa istock/@David_Bokuchava

Jakie witaminy ma morwa biała? To nie wszystko, co w niej znajdziesz

Owoce morwy skrywają wiele prozdrowotnych właściwości. Nic dziwnego, że w aptece bez problemu kupisz je w tabletkach. Tymczasem do diety warto włączyć je w naturalnej postaci - w sezonie na surowo, a poza nim w wersji suszonej czy po przeróbce. Jak donosi medonet.pl, morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne i zapobiega wzrostowi złego cholesterolu. To jednak dopiero początek licznych zalet, które niesie za sobą jej spożywanie.

Zobacz też: Herbata pod lupą naukowców. W torebkach znaleziono miliardy toksycznych dla organizmu drobin

W morwie znajdziesz też mnóstwo witamin, w tym m.in. C i K, żelaza i potasu, które chronią organizm przed starzeniem się komórek, pobudzają produkcję kolagenu i korzystnie wpływają na wygląd skóry. Ponadto wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, serca i nerwów, obniżają poziom cukru we krwi oraz przeciwdziałają anemii. W liściach morwy znajdziesz też flawonoidy, dlatego przy okazji warto zaparzać sobie zdrowotną herbatkę.

Co można zrobić z owocu morwy? Będzie smacznie i zdrowo

Choć owoce morwy nie cieszą się w Polsce ogromną popularnością, zrobisz z nich naprawdę wiele pyszności. W sezonie będą zdrową przekąską czy składnikiem ochładzającej lemoniady, zaś poza nim możesz zajadać się domowym dżemem, który zrobisz w tradycyjny, prosty sposób. Ugotuj owoce z dodatkiem cukru i wody, a gdy konsystencja będzie odpowiednia, przełóż do słoików i zawekuj. Nada się do naleśników, gofrów, omletów czy kanapek. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: