Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?

Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.

Czarny czosnek to specjał, który przywędrował do nas z Korei i Japonii, był znany i wykorzystywany (głównie w celach leczniczych - głoszono, że dzięki niemu można zyskać nieśmiertelność!) już 5 tysięcy lat temu. Obecnie jest bardzo popularny w krajach azjatyckich, a także w Stanach Zjednoczonych. Można go wykorzystać do przygotowania makaronów, dressingów i sosów lub po prostu stosować jako suplement diety. Czarny czosnek jest bowiem źródłem wielu witamin. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Powstaje z zepsutego twarogu, a w smaku może dorównywać serom z Francji.Powstaje z zepsutego twarogu, a w smaku może dorównywać serom z Francji. Dziś to prawdziwy rarytas

Czarny czosnek - co to jest? Jakie ma właściwości odżywcze?

Czy to jakaś inna odmiana czosnku? Nie! Czarny czosnek przygotowuje się ze zwykłego, białego czosnku, jest on poddawany fermentacji przez długi czas w ściśle określonych warunkach. Dzięki temu procesowi zyskuje nowe właściwości. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także magnez, wapń, siarkę i cynk. Można powiedzieć, że czarny czosnek posiada dziesięciokrotnie zwiększone właściwości zwykłego czosnku. Jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej, wspomaga odporność, pracę układu krążenia oraz pokarmowego, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obniża także poziom złego cholesterolu i wzmacnia włosy oraz paznokcie.

Czarny czosnek - jak zrobić? A może lepiej kupić?

Czarny czosnek można zrobić samodzielnie w warunkach domowych. Jest to jednak skomplikowane, długotrwałe i kosztowne zadanie. Do naczynia żaroodpornego należy włożyć kilka-kilkanaście główek czosnku (tyle, ile się zmieści), szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 60 st. C na... 40 dni. Przez ten czas ząbki zmienią kolor na czarny, staną się miękkie, wręcz kremowe oraz zyskają nowe prozdrowotne właściwości. Jeśli nie jesteście gotowi na rezygnację z piekarnika (i wyższe opłaty za prąd) na tak długo, poszukajcie czarnego czosnku w sklepach z żywnością ekologiczną lub kuchnią azjatycką, najlepiej online.

Zobacz wideo Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem. Prostota i smak

Jak smakuje czarny czosnek? Do jakich dań go wykorzystać?

Na pewno ciekawi was, jak smakuje ten niesamowity produkt. Smak czarnego czosnku można określić jako słodko-kwaśny, przywodzący na myśl mieszaninę śliwek, grzybów i odrobiny wanilii. W przeciwieństwie do zwykłego czosnku nie jest ostry. Co ważne - jest źródłem smaku umami!

Czarny czosnek będzie doskonałym dodatkiem do marynat do pieczonych i duszonych mięs. Można nim doprawić makaron, risotto czy duszone warzywa. Jeśli jesteście wielbicielami dań ze zwykłym czosnkiem, spróbujcie zamiast niego dodać czosnek czarny. Ze względu na kremową konsystencję produkt ten można wykorzystać do past i sosów, a także po prostu posmarować nim pieczywo i przygotować pyszne kanapki

Więcej o: