• Link został skopiowany

Ta wiosenna zupa przebija szczawiową. Zielona, smaczna i zdrowa. Jak nic będzie dokładka

Piękna pogoda zachęca do wpuszczenia zieleni również do kuchni. Szczawiowa i brokułowa to absolutne klasyki. Może czas spróbować czegoś innego? Oto prosta zupa wiosenna z pokrzywy, która zaskakuje smakiem i kusi wyglądem.
Najlepsza zupa pokrzywowa nobtis/iStock
Najlepsza zupa pokrzywowa nobtis/iStock

Zupa szczawiowa jest zielona i lekko kwaskowata. Należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej, ale z biegiem czasu może się znudzić. Jeśli lubisz potrawy na bazie ziół i chcesz zaskoczyć rodzinę, warto sięgnąć po pokrzywę. To nie żart i wcale nie taki dziwny pomysł. Nasze babcie regularnie przygotowywały takie danie. Był to jeden z najtańszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Najlepsza zupa pokrzywowa. Pamiętaj o jednej rzeczy

Przede wszystkim pokrzywa na zupę powinna być młoda. Najlepiej wybierać tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Trzeba się upewnić, że zostały zebrane z bezpiecznego źródła, wolnego od zanieczyszczeń chemicznych. Roślina korzystnie działa na zdrowie, bo zawiera witaminy A, C, K oraz z grupy B. Oprócz tego jest bogata w wapń, magnez, żelazo i potas. Danie na jej bazie jest lekkie i proste w przygotowaniu. Oto lista potrzebnych składników:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 3 szklanki młodych liści pokrzywy,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: majeranek, sól i pieprz,
  • śmietana do zabielenia.
Zupa z pokrzywy z jajkiem
Zupa z pokrzywy z jajkiempixabay.com/ivabalk

Zupa z pokrzywy z jajkiem. Spróbujesz i będziesz robić co weekend

Warto mieć na uwadze fakt, że nie każdy może spożywać zupę z pokrzywy. Nie powinny po nią sięgać osoby z niskim ciśnieniem krwi, diabetycy, ludzie przyjmujący leki przeciwzakrzepowe oraz zmagający się z chorobami nerek. Mogą wówczas wystąpić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, alergia, skoki lub spadki poziomu cukru we krwi. Oto krótka instrukcja przygotowania potrawy krok po kroku:

  1. Zalej pokrzywę wrzątkiem. Odcedź i posiekaj.
  2. Zetrzyj marchewkę oraz pietruszkę na tarce. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  3. Pokrój również cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie. Wystarczy 5 minut.
  4. Zalej całość bulionem. Dodaj pokrzywę i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Zahartuj śmietanę, a potem zabiel zupę. Wsyp przyprawy i wymieszaj wszystko.
  6. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, obierz i włóż do talerzy już po nalaniu do nich zupy. Smacznego!
Więcej o: