Zupa szczawiowa jest zielona i lekko kwaskowata. Należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej, ale z biegiem czasu może się znudzić. Jeśli lubisz potrawy na bazie ziół i chcesz zaskoczyć rodzinę, warto sięgnąć po pokrzywę. To nie żart i wcale nie taki dziwny pomysł. Nasze babcie regularnie przygotowywały takie danie. Był to jeden z najtańszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu.
Przede wszystkim pokrzywa na zupę powinna być młoda. Najlepiej wybierać tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Trzeba się upewnić, że zostały zebrane z bezpiecznego źródła, wolnego od zanieczyszczeń chemicznych. Roślina korzystnie działa na zdrowie, bo zawiera witaminy A, C, K oraz z grupy B. Oprócz tego jest bogata w wapń, magnez, żelazo i potas. Danie na jej bazie jest lekkie i proste w przygotowaniu. Oto lista potrzebnych składników:
Warto mieć na uwadze fakt, że nie każdy może spożywać zupę z pokrzywy. Nie powinny po nią sięgać osoby z niskim ciśnieniem krwi, diabetycy, ludzie przyjmujący leki przeciwzakrzepowe oraz zmagający się z chorobami nerek. Mogą wówczas wystąpić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, alergia, skoki lub spadki poziomu cukru we krwi. Oto krótka instrukcja przygotowania potrawy krok po kroku: