Sok z pokrzyw i jego właściwości. Jak go zrobić?

Dlaczego warto robić sok z pokrzyw? Przecież roślina ta jest uważana za pospolity chwast, nieostrożne obchodzenie się z nim może zaś skończyć się poparzeniem. Warto jednak poznać inne właściwości pokrzywy.

Sok z pokrzywy - czy warto pić sok z rośliny, która uchodzi za chwast?

Zdecydowanie tak! Sok z pokrzywy, chociaż roślina ta parzy i porasta miejsca dla niej nieprzewidziane, to posiada liczne bardzo cenione właściwości. Przede wszystkim posiada witaminy i cenne mikroelementy. Znajdziemy w niej choćby:

Bogactwo składników, które posiada sok z pokrzywy, sprawia, że można stosować go wewnętrznie i zewnętrznie.

Michał Bajor w Teatrze MuzycznymMichał Bajor w Teatrze Muzycznym

Pokrzywa - właściwości soku z tej rośliny

Na co właściwie pomaga pokrzywa? Właściwości soku zrobionego z tej rośliny są dość różnorodne. Przede wszystkim picie go pomaga w obniżeniu cholesterolu. Jeśli ktoś pragnie schudnąć - również powinien wybrać ten napój. Okazuje się, że pomaga on wydzielaniu soków żołądkowych, co z kolei przyspiesza trawienie. Ceni się także to, że działanie moczopędne soku z pokrzywy prowadzi do oczyszczenia organizmu z toksyn. Zaleca się go także jako pomocniczy środek przy zmaganiach z anemią. Pozytywnie działa też przy chorobach wątroby, nadciśnieniu tętniczym i osteoporozie. Dowiedziono także, że picie soku z tej rośliny pomaga lepiej znieść objawy alergii - chodzi zwłaszcza o katar sienny.  

Istnieją jednak również zewnętrzne zastosowania soku z pokrzywy, które także przynoszą bardzo pozytywne efekty. Nie jest przypadkiem, że właśnie ten składnik zawierają liczne szampony. Łatwo jest więc zgadnąć, że rozcieńczony sok z pokrzywy bardzo dobrze działa na nasze włosy. Pomaga m.in. w zwalczeniu łojotoku, łupieżu i poradzeniu sobie z wypadaniem włosów. Także cera może skorzystać na stosowaniu soku z pokrzywy - dzięki niemu można łatwiej poradzić sobie z przebarwieniami lub zwalczyć trądzik

Zobacz wideo

Sok z pokrzywy - przepisy

Jak zrobić sok z pokrzywy? Przepisy wskazują przede wszystkim na konieczność zbioru rośliny w odpowiednim okresie roku. Najlepiej, by był to maj lub czerwiec. Prawda jest jednak taka, że pomimo sezonowej dostępności, warto pić sok z pokrzywy przez cały rok. Stąd warto ją mrozić - wystarczy wkładać ją do zamrażalnika w workach polietylenowych. Powinna być poukładana cienkimi warstwami. Pamiętajmy także o tym, by zbierać pokrzywę w miejscach, gdzie nie stosuje się oprysków i jest daleko do ciągów komunikacyjnych. Potrzebne będą nam też gumowe rękawiczki. Wystarczy zebrać 1 kg rośliny, umyć pod bieżącą wodę i posiekać drobno. Do uzyskania soku z pokrzywy musimy wykorzystać sokowirówkę lub maszynkę do mielenia mięsa. Płyn trzeba dokładnie odcedzić i przelać do szklanej butelki. Przechowywać w lodówce. Należy pić maksymalnie 20 ml soku na dzień.

Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy podpowiadają: ciasto!

Jak zrobić sok z pokrzyw, by był smaczny?

Jak zrobić sok z pokrzyw, którego smak będzie odpowiadał nawet osobom bardzo wymagającym? To, że pokrzywa jest rośliną pełną zdrowia, już wiemy. Trzeba jednak przyznać, że jej walory smakowe są raczej nikłe. Kluczowe jest dodanie składników, które dodadzą całości walorów smakowych. Przy założeniu, że wykorzystamy dwie - trzy szklanki pokrzywy, możemy do nich dodać:

  • 2 szklanki sałaty lub szpinaku
  • 250 g ananasa bez skóry
  • limonkę
  • kilka łyżek mięty (np. 2 lub 3)

Taki sok z pokrzywy o polepszonym smaku można też przygotować na bazie syropu kupionego w aptece lub sklepie. 

Więcej o: