Fasola po bretońsku - przepis na lepszy smak i aromat. Wielkanocny dodatek sprawi, że będzie najlepsza

Polacy uwielbiają fasolkę po bretońsku i chociaż z Bretanią nie ma nic wspólnego, wielu z nas uważa ją za prawdziwy przysmak. Fasolka po bretońsku może mieć jeszcze lepszy smak, dzięki dodatkowi, który kojarzy się z Wielkanocą. Chodzi oczywiście o białą kiełbaskę. Co powiecie na taką - wielkanocną fasolkę?

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku z białą kiełbasą może brzmi trochę dziwnie, ale jest dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna, niż ta gotowana ze zwykłą kiełbasą. Oczywiście nie można zapomnieć o wędzonce i boczku - te dodatki sprawią, że jedna porcja takiego dania nasyci i rozgrzeje na długie godziny. 

Fasolka po bretońsku - jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna

Składniki:

  • ok. 600-700 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 4-6 białych kiełbasek (najlepiej surowych)
  • ok. 500 g wędzonych żeberek
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed przygotowaniem namocz fasolę w zimnej wodzie. 
  2. Do garnka włóż pokrojone wędzone żeberka, zalej je wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Dorzuć białą kiełbasę i napęczniałą, opłukaną fasolę. Gotuj, aż fasola zacznie robić się miękka. 
  4. Wyjmij białą kiełbasę, obierz ją z osłonki i pokrój w talarki. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj pokrojoną białą kiełbasę, łyżeczkę majeranku i podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni. Dodaj do garnka.
  5. Dodaj passatę pomidorową, dopraw do smaku sola oraz pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli uważasz, że fasolka jest zbyt rzadka, zapraw ją mąką lub przetrzyj kilka fasolek przez sito, by naturalnie zagęściły potrawę. 
Więcej o: