Majonez - przepis na niebanalny dodatek do jajek w 10 min. Ten składnik odmieni jego charakter

Przedstawiamy nietypowy przepis na majonez. Ten wyjątkowy dodatek do potraw sprawdzi się w Wielkanoc. Będzie się świetnie komponował z jajkami, gotowanymi warzywami i pasztetami. Do jego przygotowania będzie potrzebne... awokado.

Jak przygotować majonez z awokado? Tego rodzaju dodatek do potraw przygotowuje się bardzo podobnie do guacamole. Aby miał wyrazisty smak, należy dodać do niego soku z cytryny i doprawić go solą i pieprzem. Będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnego majonezu. Jego przygotowanie trwa nie dłużej niż dziesięć minut.

Zobacz wideo Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"

Dlaczego warto jeść awokado? Zawiera cenne witaminy i minerały

Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiada odpowiednie proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawiera duże ilości potasu, fosforu, miedzi, żelaza i magnezu. Poza tym znajdziemy w nim witaminy C, E, A, które mają działanie antyoksydacyjne. 

Przepis na majonez z awokado. Idealny na święta

Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego.

Składniki:

  • dwa dojrzałe awokado,
  • cytryna,
  • ząbek czosnku,
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku.

Majonez z awokado będzie idealny do wielkanocnych sałatek i pieczeni

Przygotowanie:

  1. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
  2. Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  3. Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  4. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
  5. Gotowy majonez z guacamole można przechowywać w lodówce przez około dwa dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek i pieczeni.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: