Jak przygotować majonez z awokado? Tego rodzaju dodatek do potraw przygotowuje się bardzo podobnie do guacamole. Aby miał wyrazisty smak, należy dodać do niego soku z cytryny i doprawić go solą i pieprzem. Będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnego majonezu. Jego przygotowanie trwa nie dłużej niż dziesięć minut.
Zobacz wideo Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"
Dlaczego warto jeść awokado? Zawiera cenne witaminy i minerały
Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiada odpowiednie proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawiera duże ilości potasu, fosforu, miedzi, żelaza i magnezu. Poza tym znajdziemy w nim witaminy C, E, A, które mają działanie antyoksydacyjne.
Przepis na majonez z awokado. Idealny na święta
Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego.
Składniki:
- dwa dojrzałe awokado,
- cytryna,
- ząbek czosnku,
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku.
Majonez z awokado będzie idealny do wielkanocnych sałatek i pieczeni
Przygotowanie:
- Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
- Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
- Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
- Gotowy majonez z guacamole można przechowywać w lodówce przez około dwa dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek i pieczeni.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl