Przepis na roladki ze szpinakiem. Mięso wyjdzie soczyste i esencjonalne, jeśli dodasz do farszu nabiał

Soczyste roladki ze szpinakiem to obłędnie smaczna propozycja, której z pewnością nikt się nie oprze. Kurczak w anturażu doprze doprawionej zieleniny, gwarantuje zadowolenie nawet najwybredniejszych gości. Kluczem do sukcesu jest jednak odrobina nabiału i aromatycznych dodatków.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu bogate jest w potrawy z drobiu, jednak jedna wyróżnia się obłędnym smakiem na tle pozostałych. Mowa tu o roladkach ze szpinakiem, które nie tylko rewelacyjnie smakują, ale także pięknie prezentują się na talerzu. Sekretem smaku jest jednak aromatyczne wnętrze, które warto wzbogacić niektórymi produktami. 

Roladki ze szpinakim - pomysł na ekspresowe i soczyste danie

Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem to danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla obiadowych klasyków. Odpowiednio przygotowany drób świetnie zastąpi tradycyjne mielone czy schabowe. Przepis to esencja smaków, kolorów i kuszących aromatów i sprawdzi się zarówno w codziennym menu obiadowym, jak i na uroczyste spotkania rodzinę.

Sekretem smaku domowych roladek jest nie tylko świeże, dobre jakościowo mięso, ale także odpowiednie nadzienie. Wersja ze szpinakiem gwarantuje smaczne połączenie, które dodatkowo pięknie się prezentuje i pozwala przemycić do diety więcej zieleniny. Kluczem do sukcesu są jednak dodatki - mowa tu o maśle, czosnku i serze. Takie połączenie sprawi, że kurczak nie będzie suchy, a soczysty, esencjonalny i wyśmienity!

Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Przepis na drobiowe roladki ze szpinakiem

Składniki: 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • dwie łyżki masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie - ser żółty lub mozzarella. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia szpinaku. Osuszone listki pozbaw łodyżek. 
  2. Zieleninę przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś kilka minut, aż szpinak zwiędnie. 
  3. Następnie umyj i osusz mięso. Oczyść je z błonek i nieczystości. Filet przekrój na pół, ale nie do końca. W ten sposób uzyskasz sakiewkę, którą łatwo będzie nadziać zieleniną. 
  4. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem. 
  5. Do sakiewki piersi z kurczaka włóż ser (jeśli go dodajesz) następnie porcję szpinaku i na koniec odrobinę masła. 
  6. Tak przygotowane roladki dokładnie i ciasno zawiń - przydatne okażą się w tym wykałaczki lub jutowy sznurek. 
  7. Na patelni rozgrzej tłuszcz - gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, smaż roladki z każdej strony na rumiany, złoty kolor. 
  8. Wskazówka - roladki wyśmienicie smakują z ziołowym ryżem i świeżą sałatką z pomidorów, cebuli i bazylii.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.