Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu bogate jest w potrawy z drobiu, jednak jedna wyróżnia się obłędnym smakiem na tle pozostałych. Mowa tu o roladkach ze szpinakiem, które nie tylko rewelacyjnie smakują, ale także pięknie prezentują się na talerzu. Sekretem smaku jest jednak aromatyczne wnętrze, które warto wzbogacić niektórymi produktami.
Roladki ze szpinakim - pomysł na ekspresowe i soczyste danie
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem to danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla obiadowych klasyków. Odpowiednio przygotowany drób świetnie zastąpi tradycyjne mielone czy schabowe. Przepis to esencja smaków, kolorów i kuszących aromatów i sprawdzi się zarówno w codziennym menu obiadowym, jak i na uroczyste spotkania rodzinę.
Sekretem smaku domowych roladek jest nie tylko świeże, dobre jakościowo mięso, ale także odpowiednie nadzienie. Wersja ze szpinakiem gwarantuje smaczne połączenie, które dodatkowo pięknie się prezentuje i pozwala przemycić do diety więcej zieleniny. Kluczem do sukcesu są jednak dodatki - mowa tu o maśle, czosnku i serze. Takie połączenie sprawi, że kurczak nie będzie suchy, a soczysty, esencjonalny i wyśmienity!
Zobacz wideo Roladki z kurczaka
Przepis na drobiowe roladki ze szpinakiem
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- dwie łyżki masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie - ser żółty lub mozzarella.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od umycia szpinaku. Osuszone listki pozbaw łodyżek.
- Zieleninę przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
- Następnie umyj i osusz mięso. Oczyść je z błonek i nieczystości. Filet przekrój na pół, ale nie do końca. W ten sposób uzyskasz sakiewkę, którą łatwo będzie nadziać zieleniną.
- Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.
- Do sakiewki piersi z kurczaka włóż ser (jeśli go dodajesz) następnie porcję szpinaku i na koniec odrobinę masła.
- Tak przygotowane roladki dokładnie i ciasno zawiń - przydatne okażą się w tym wykałaczki lub jutowy sznurek.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz - gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, smaż roladki z każdej strony na rumiany, złoty kolor.
- Wskazówka - roladki wyśmienicie smakują z ziołowym ryżem i świeżą sałatką z pomidorów, cebuli i bazylii.