Kotlety pożarskie - soczysta alternatywa dla mielonych. Przygotuj mięso w ten sposób, a zniknie z talerzy błyskawicznie

W domowym menu obiadowym królują tradycyjne dania i smaczne przepisy. Warto jednak nieco urozmaicić klasykę - kotlety pożarskie to ciekawa, soczysta alternatywa dla mielonych czy schabowego. Sekret smaku tkwi w dokładnym posiekaniu mięsa i połączeniu z innymi produktami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety pożarskie to klasyka, z którą na trudno konkurować - wszystko przez wyjątkowy smak, ciekawą formę i teksturę mięsa. Danie świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację i z pewnością zrobi wrażenie na domownikach. 

Kotlety pożarskie - ciekawa wersja tradycyjnego obiadu

Dania mięsne często goszczą w domowym menu. Obok mielonych, schabowego czy panierowanej piersi z kurczaka warto postawić także kotlety pożarskie. Wyróżniają się nie tylko wyjątkowo soczystym smakiem, ale także sposobem przygotowania, ponieważ mięso jest w tym celu dokładnie siekane. Poza bazowym składnikiem niezbędne są także dodatki - namoczona w mleku kajzerka, jaja, które idealnie spoją produkty oraz przyprawy i świeża zielenina. 

Kotlety pożarskie smakują obłędnie, ale równie estetycznie prezentują się na talerzu. Warto podać je ze standardowymi dodatkami np. tłuczonymi ziemniakami czy frytkami, a także zestawem surówek, mizerią czy swojską kapustą zasmażaną. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety pożarskie - sekretem jest siekane mięso

Składniki: 

  • 900 g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka, 
  • czerstwa kajzerka,
  • szklanka mleka,
  • solidna łyżka masła,
  • pół pęczka zielonej pietruszki,
  • pieprz,
  • sól,
  • czosnek,
  • majeranek,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia, osuszenia i oczyszczenia mięsa. Tak przygotowaną pierś z kurczaka dokładnie siekamy lub mielimy w maszynce. 
  2. Kajzerkę moczymy w mleku. 
  3. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy - dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem grubo mielonym i majerankiem. 
  4. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka uciekamy z masłem o temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do mięsa. Kajzerkę rozdrabniamy w dłoniach i również przekładamy do naczynia z kurczakiem. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. 
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dodajemy do mięsa, mieszamy i formujemy niewielkie kotlety. Wskazówka - warto wcześniej zwilżyć dłonie, wówczas mięso nie będzie kleić się nadmiernie do dłoni. 
  6. Kotlety pożarskie panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso powinno być rumiane i przypieczone z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.