Polacy kochają kotlety. Schabowe czy mielone? To odwieczny dylemat. Powstaje jednak coraz więcej wariacji na ten temat, a lista składników kotletów użytych do kotletów stale się zmienia. Kotlet pożarski to jedna z nich. Trzeba przyznać, że jest to niezwykle aromatyczna i pyszna wersja.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlet pożarski - przepis. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny
Kotlet pożarski to kotlet drobiowy, w którym rozsmakowało się już wiele rodzin. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a smak przechodzi najśmielsze oczekiwania. Czego potrzebujemy do jego wykonania?
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- piętka bułki paryskiej,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- przyprawa do kurczaka lub do mięs,
- papryka słodka,
- reszta bułki paryskiej,
- masło klarowane do smażenia.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kotlet pożarski. Sposób przygotowania krok po kroku
- Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój na bardzo drobne kawałki lub zmień w maszynce do mielenia. Od bułki paryskiej odkrój piętkę wielkości tradycyjnej kajzerki i umieść w misce. Wlej do niej pół szklanki mleka i pozostaw do momentu, aż bułka je wchłonie.
- Do miski z mięsem dodaj dobrze odciśniętą bułkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko oraz dodaj ulubione przyprawy. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania masy.
- Pozostałą część bułki pokrój na drobną kostkę i praż na suchej patelni przez 10 minut, uważając, by się nie przypaliły. Gotowe przełóż do szerokiej miski. Gdy kawałki bułki przestygną, pokrusz je.
- Z masy uformuj na płasko kotlety, a następnie obtocz je w panierce z bułki paryskiej. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.