Kotlet pożarski - przepis. Bez obaw, nie poczujesz ognia w przełyku. Zachwyca czymś całkiem innym

Kotlet pożarski - przepis, który zdecydowanie nie wszyscy znają ze słyszenia. Lista składników jednak nieco rozjaśnia zamroczony umysł. Szybko okazuje się, że to pyszny, aromatyczny kotlet, który od lat pojawia się na naszych stołach.

Polacy kochają kotlety. Schabowe czy mielone? To odwieczny dylemat. Powstaje jednak coraz więcej wariacji na ten temat, a lista składników kotletów użytych do kotletów stale się zmienia. Kotlet pożarski to jedna z nich. Trzeba przyznać, że jest to niezwykle aromatyczna i pyszna wersja.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlet pożarski - przepis. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny

Kotlet pożarski to kotlet drobiowy, w którym rozsmakowało się już wiele rodzin. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a smak przechodzi najśmielsze oczekiwania. Czego potrzebujemy do jego wykonania?

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • piętka bułki paryskiej,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa do kurczaka lub do mięs,
  • papryka słodka,
  • reszta bułki paryskiej,
  • masło klarowane do smażenia.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kotlet pożarski. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój na bardzo drobne kawałki lub zmień w maszynce do mielenia. Od bułki paryskiej odkrój piętkę wielkości tradycyjnej kajzerki i umieść w misce. Wlej do niej pół szklanki mleka i pozostaw do momentu, aż bułka je wchłonie.
  2. Do miski z mięsem dodaj dobrze odciśniętą bułkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko oraz dodaj ulubione przyprawy. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania masy.
  3. Pozostałą część bułki pokrój na drobną kostkę i praż na suchej patelni przez 10 minut, uważając, by się nie przypaliły. Gotowe przełóż do szerokiej miski. Gdy kawałki bułki przestygną, pokrusz je.
  4. Z masy uformuj na płasko kotlety, a następnie obtocz je w panierce z bułki paryskiej. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.