• Link został skopiowany

Ciasto francuskie - trzy przepisy, jakich nie znacie. Domownicy będą oblizywać palce ze smakiem

Ciasto francuskie ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotne wałkowanie warstw i późniejsze schładzanie. Przepisów z wykorzystaniem tradycyjnych płatów nie brakuje. Warto jednak przygotować coś oryginalnego jak paszteciki śródziemnomorskie, aromatyczne sakiewki czy słodkie ciasteczka.
Ślimaczki z ciasta francuskiego / zdj. ilustracyjne
zi3000 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka znana dobrze w wielu kuchniach świata. Chociaż samodzielne przygotowanie jest trudne i czasochłonne jest możliwość zakupienia gotowego produktu. Ciasto stanowi bazę wielu wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Często jest także dodatkiem do wszelakich dań. Zdradzamy smaczne klasyki i nieco bardziej oryginalne receptury. Warto podkreślić, że wszystkie smakują wyjątkowo. 

Ciasto francuskie - przepis na paszteciki śródziemnomorskie

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • masło,
  • 60 g suszonych pomidorów,
  • 150 g sera żółtego lub mozzarella,
  • 160 g serc karczocha z puszki,
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • 2 jajka,
  • 20 listków świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Sposób przygotowania: 

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, foremki do babeczek lub sufletów natłuszczamy masłem i odkładamy. 
  2. Rozwijamy płat ciasta francuskiego, kroimy na sześć równych kwadratów i wykładamy nimi wcześniej natłuszczone foremki. 
  3. Do miski przekładamy starty ser i drobno pokrojoną bazylię. Drobno kroimy pomidory i karczoch, przekładamy do miski. Wbijamy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. 
  4. Farszem wypełniamy foremki, wierzch dodatkowo posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. 
Zobacz wideo Ciastka francuskie na 2 sposoby

Sakiewki z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i sera feta

Składniki: 

  • dwa płaty ciasta francuskiego - około 550 g, 
  • 40 g cebuli, 
  • oliwa i masło,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 500 g świeżego szpinaku, 
  • 200 g sera feta, 
  • roztrzepane jajko, 
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa, 
  • płatki chilli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, gdy warzywa się zeszklą, dodajemy liście szpinaku i masło. Gdy zielenina zwiędnie, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką. Odkładamy na bok. 
  2. Płaty ciasta lekko rozwałkowujemy, każdy z nich kroimy na około 12 równych kawałków. 
  3. Na każdy kwadrat nakładamy porcję szpinaku i pokruszony ser feta. Rogi ciasta zlepiamy ze sobą, formując sakiewki. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  4. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Podajemy na ciepło. 

Ciasto francuskie - przepis na jesienny smakołyk

Składniki: 

  • 400 g ciasta francuskiego,
  • 2 kwaśne jabłka, 
  • 30 g masła,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej,
  • białko jaja,
  • 400 ml tłustego mleka, 
  • cynamon,
  • cukier brązowy,
  • wanilia.

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy skrobią. Dokładnie mieszamy. 
  2. W rondelku roztapiajmy masło, dodajemy jabłka, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Dusimy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. 
  3. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku każdego umieszczamy porcję aromatycznych jabłek. Zawijamy w sakiewkę, smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkowo cukrem. 
  4. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
  5. Upieczone ciasto francuskie na słodko studzimy i podajemy. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: