-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto francuskie - trzy przepisy, jakich nie znacie. Domownicy będą oblizywać palce ze smakiem
Ciasto francuskie - trzy przepisy, jakich nie znacie. Domownicy będą oblizywać palce ze smakiem
Ciasto francuskie ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotne wałkowanie warstw i późniejsze schładzanie. Przepisów z wykorzystaniem tradycyjnych płatów nie brakuje. Warto jednak przygotować coś oryginalnego jak paszteciki śródziemnomorskie, aromatyczne sakiewki czy słodkie ciasteczka.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka znana dobrze w wielu kuchniach świata. Chociaż samodzielne przygotowanie jest trudne i czasochłonne jest możliwość zakupienia gotowego produktu. Ciasto stanowi bazę wielu wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Często jest także dodatkiem do wszelakich dań. Zdradzamy smaczne klasyki i nieco bardziej oryginalne receptury. Warto podkreślić, że wszystkie smakują wyjątkowo.
Ciasto francuskie - przepis na paszteciki śródziemnomorskie
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- masło,
- 60 g suszonych pomidorów,
- 150 g sera żółtego lub mozzarella,
- 160 g serc karczocha z puszki,
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 2 jajka,
- 20 listków świeżej bazylii,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, foremki do babeczek lub sufletów natłuszczamy masłem i odkładamy.
- Rozwijamy płat ciasta francuskiego, kroimy na sześć równych kwadratów i wykładamy nimi wcześniej natłuszczone foremki.
- Do miski przekładamy starty ser i drobno pokrojoną bazylię. Drobno kroimy pomidory i karczoch, przekładamy do miski. Wbijamy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Farszem wypełniamy foremki, wierzch dodatkowo posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zobacz wideo Ciastka francuskie na 2 sposoby
Sakiewki z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i sera feta
Składniki:
- dwa płaty ciasta francuskiego - około 550 g,
- 40 g cebuli,
- oliwa i masło,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 200 g sera feta,
- roztrzepane jajko,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- płatki chilli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, gdy warzywa się zeszklą, dodajemy liście szpinaku i masło. Gdy zielenina zwiędnie, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką. Odkładamy na bok.
- Płaty ciasta lekko rozwałkowujemy, każdy z nich kroimy na około 12 równych kawałków.
- Na każdy kwadrat nakładamy porcję szpinaku i pokruszony ser feta. Rogi ciasta zlepiamy ze sobą, formując sakiewki. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Podajemy na ciepło.
Ciasto francuskie - przepis na jesienny smakołyk
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego,
- 2 kwaśne jabłka,
- 30 g masła,
- 30 ml soku z cytryny,
- 20 g skrobi ziemniaczanej,
- białko jaja,
- 400 ml tłustego mleka,
- cynamon,
- cukier brązowy,
- wanilia.
Sposób przygotowania:
- Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy skrobią. Dokładnie mieszamy.
- W rondelku roztapiajmy masło, dodajemy jabłka, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Dusimy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku każdego umieszczamy porcję aromatycznych jabłek. Zawijamy w sakiewkę, smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkowo cukrem.
- Tak przygotowane ciasteczka pieczemy nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
- Upieczone ciasto francuskie na słodko studzimy i podajemy.