Ciasto francuskie ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotne wałkowanie warstw i późniejsze schładzanie. Przepisów z wykorzystaniem tradycyjnych płatów nie brakuje. Warto jednak przygotować coś oryginalnego jak paszteciki śródziemnomorskie, aromatyczne sakiewki czy słodkie ciasteczka.
zi3000 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka znana dobrze w wielu kuchniach świata. Chociaż samodzielne przygotowanie jest trudne i czasochłonne jest możliwość zakupienia gotowego produktu. Ciasto stanowi bazę wielu wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Często jest także dodatkiem do wszelakich dań. Zdradzamy smaczne klasyki i nieco bardziej oryginalne receptury. Warto podkreślić, że wszystkie smakują wyjątkowo.
Ciasto francuskie - przepis na paszteciki śródziemnomorskie
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
masło,
60 g suszonych pomidorów,
150 g sera żółtego lub mozzarella,
160 g serc karczocha z puszki,
200 g śmietanki 30 proc.
2 jajka,
20 listków świeżej bazylii,
sól,
pieprz,
oregano.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, foremki do babeczek lub sufletów natłuszczamy masłem i odkładamy.
Rozwijamy płat ciasta francuskiego, kroimy na sześć równych kwadratów i wykładamy nimi wcześniej natłuszczone foremki.
Do miski przekładamy starty ser i drobno pokrojoną bazylię. Drobno kroimy pomidory i karczoch, przekładamy do miski. Wbijamy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Farszem wypełniamy foremki, wierzch dodatkowo posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zobacz wideo Ciastka francuskie na 2 sposoby
Sakiewki z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i sera feta
Składniki:
dwa płaty ciasta francuskiego - około 550 g,
40 g cebuli,
oliwa i masło,
3 ząbki czosnku,
500 g świeżego szpinaku,
200 g sera feta,
roztrzepane jajko,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
płatki chilli.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, gdy warzywa się zeszklą, dodajemy liście szpinaku i masło. Gdy zielenina zwiędnie, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką. Odkładamy na bok.
Płaty ciasta lekko rozwałkowujemy, każdy z nich kroimy na około 12 równych kawałków.
Na każdy kwadrat nakładamy porcję szpinaku i pokruszony ser feta. Rogi ciasta zlepiamy ze sobą, formując sakiewki. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Podajemy na ciepło.
Ciasto francuskie - przepis na jesienny smakołyk
Składniki:
400 g ciasta francuskiego,
2 kwaśne jabłka,
30 g masła,
30 ml soku z cytryny,
20 g skrobi ziemniaczanej,
białko jaja,
400 ml tłustego mleka,
cynamon,
cukier brązowy,
wanilia.
Sposób przygotowania:
Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy skrobią. Dokładnie mieszamy.
W rondelku roztapiajmy masło, dodajemy jabłka, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Dusimy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku każdego umieszczamy porcję aromatycznych jabłek. Zawijamy w sakiewkę, smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkowo cukrem.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.