Jak ugotować fasolkę szparagową, aby nie była włóknista? Sprawdź jakich błędów nie popełniać

Czasem nie masz ochoty lub czasu na gotowanie. Wówczas szukasz pomysłu na szybki obiad, który będzie lekki, a zarazem sycący. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie fasolki szparagowej, która stanowi zdrowe źródło białka. Sprawdź, jak ugotować to warzywo, aby nie było włókniste.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Jeśli nie wiesz, jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna, wykorzystaj nasze kuchenne triki. Dzięki nim nie popełnisz różnych często powtarzanych błędów. Najważniejsze jest to, aby warzywo nie było włókniste lub twarde. Sprawdź, jak poprawnie przyrządzić obiad.

Ile minut gotować fasolkę szparagową? Poznaj trik na piękny kolor strączków

Choć fasolka szparagowa dopiero zaczyna pojawiać się w sklepach lub na bazarkach, to jednak już teraz wiele osób ma ochotę ugotować ją na obiad. Często ląduje na talerzach w formie dodatku, a czasem jako danie główne. Jednak jak ugotować fasolkę szparagową, aby nie była łykowata i włóknista? Wiele zależy od jakości produktu, który otrzymasz. Dlatego podstawową zasadą jest unikanie strączków zwiędniętych i o twardej przerośniętej wręcz skórce. Unikaj także kupowania fasolki jesienią, ponieważ w tym okresie bardzo często na sklepowych półkach pojawiają się stare strączki, które w dużej mierze są włókniste i twarde.

Kolejną zasadą jest czas. Najpopularniejsze odmiany to żółta oraz zielona. Fasolkę szparagową należy gotować 15 minut od momentu, gdy zaczyna wrzeć. Możesz również ugotować fasolkę na parze. Wówczas kontrolując jej miękkość, gotuj ją od 10 do 20 minut. Sprawdzona metodą na zachowanie pięknego koloru strączków jest zamoczenie ich zaraz po ugotowaniu w wodzie z lodem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak ugotować fasolkę szparagową? Przepis krok po kroku

  1. Odetnij końcówki fasolki, a następnie przełóż ją na durszlak.
  2. Dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. 
  3. Do wysokiego garnka wlej tyle wody, aby nie tylko przykryła fasolę, ale pozwoliła jej swobodnie się gotować.
  4. Wrzuć fasolkę szparagową.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć wsyp łyżkę soli. Wymieszaj.
  6. Fasolkę gotuj 15 minut. Zestaw z ognia i odcedź.
  7. Na patelnię wrzuć masełko, roztop.
  8. Wsyp dwie łyżki bułki tartej. Zamieszaj.
  9. Smaż, aż bułeczka się zarumieni, a następnie przelej ją do ugotowanej fasolki szparagowej.
  10. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj całość.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.