Jeśli nie wiesz, jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna, wykorzystaj nasze kuchenne triki. Dzięki nim nie popełnisz różnych często powtarzanych błędów. Najważniejsze jest to, aby warzywo nie było włókniste lub twarde. Sprawdź, jak poprawnie przyrządzić obiad.
Choć fasolka szparagowa dopiero zaczyna pojawiać się w sklepach lub na bazarkach, to jednak już teraz wiele osób ma ochotę ugotować ją na obiad. Często ląduje na talerzach w formie dodatku, a czasem jako danie główne. Jednak jak ugotować fasolkę szparagową, aby nie była łykowata i włóknista? Wiele zależy od jakości produktu, który otrzymasz. Dlatego podstawową zasadą jest unikanie strączków zwiędniętych i o twardej przerośniętej wręcz skórce. Unikaj także kupowania fasolki jesienią, ponieważ w tym okresie bardzo często na sklepowych półkach pojawiają się stare strączki, które w dużej mierze są włókniste i twarde.
Kolejną zasadą jest czas. Najpopularniejsze odmiany to żółta oraz zielona. Fasolkę szparagową należy gotować 15 minut od momentu, gdy zaczyna wrzeć. Możesz również ugotować fasolkę na parze. Wówczas kontrolując jej miękkość, gotuj ją od 10 do 20 minut. Sprawdzona metodą na zachowanie pięknego koloru strączków jest zamoczenie ich zaraz po ugotowaniu w wodzie z lodem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.