Burgery wołowe z grilla – letni, kulinarny klasyk, którego nie może zabraknąć
Burgery wołowe z grilla z dodatkiem soczystych warzyw i pysznym sosem czosnkowym to przepis na udane party. Goście będą wracać pamięcią do tych chwil długo po wydarzeniu. Mogłoby wydawać się, że burgery są skomplikowane w wykonaniu, jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Przepis na burgery z grilla z mięsem wołowym znajdziecie poniżej.
Składniki na burgera:
- 800 g wołowiny dobrej jakości
- sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Pozostałe składniki:
- sos czosnkowy – do smaku
- 4 liście sałaty
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- ogórki konserwowane
- 4 bułki pszenne
Wykonanie:
- Składniki na burgera wymieszaj ze sobą. Dobrze wyrób mięso i uformuj burgery.
- Grilluj je do wysmażenia.
- Podpiecz lekko bułki.
- Przygotuj warzywa.
- Sałatę umyj, osusz.
- Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Ogórki konserwowe pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój na plastry.
- Dolną część bułki posmaruj sosem czosnkowym.
- Umieść mięso na bułkach. Ponownie posmaruj sosem czosnkowym.
- Porozkładaj warzywa. Przykryj wierzchem bułki.
- Gotowe!
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Burgery na grilla w rybnym wydaniu - coś dla tych, którzy lubią ryby
Burgery na grilla nie muszą być wykonane tylko z mięsa. Ciekawą opcją są burgery rybne. Prosty i sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na burgery na grilla na bazie ryby:
Składniki:
- kilogram świeżej lub mrożonej ulubionej ryby
- 2 jaja
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do grilla
- 2 bułki namoczone wcześniej w mleku
- bułki pszenne
- liście sałaty
- pomidor
- sos czosnkowy
Wykonanie:
- Przygotuj rybę. W razie potrzeby rozmroź ją. Później pozbądź się ości. Rozdrobnij.
- Dodaj bułki namoczone w mleku, dosyp przyprawy.
- Całość dobrze wyrób i uformuj małe kotlety.
- Grilluj do czasu, aż będą gotowe.
- Świeże bułki także podgrzej na grillu.
- Warzywa umyj i osusz.
- Bułki delikatnie przestudź i posmaruj sosem czosnkowym. Umieść liście sałaty. Dodaj kotlety rybne. Ułóż warzywa.
- Przykryj wierzchem bułki.
Burgery na grilla - przepis dla każdego
Przed nami kolejny przepis na domowe burgery na grilla. Tym razem z jajkiem i wołowiną. Z powodzeniem możemy zaserwować je podczas letniego obiadu. Receptura na burgera znajdziecie poniżej.
Burgery wołowe z jajkiem sadzonym i rukolą:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 200 g mięsa mielonego wołowego
- 2 bułki - mogą być specjalne na hamburgera
- około 10 sztuk pieczarek
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, oregano
- olej roślinny
- 4 plastry boczku
- rukola - 1-2 garści
- 2 jaja sadzone
- prażona cebulka
- majonez lub sos czosnkowy do smaku
Wykonanie:
- Mięso wymieszaj z przyprawami. Wyrób dokładnie.
- Wykonaj burgery. Grilluj.
- Rozgrzej patelnię. Umieść na niej boczek. Później umieść boczek na papierze kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Pieczarki obierz i pokrój. Cebulę - tak samo.
- Podsmaż je na patelni.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podpiecz bułki na grillu. Później posmaruj je sosem.
- Połóż na bułkach rukolę, kotlety, boczek i masę z pieczarek i cebuli. Na końcu umieść jajka.
- Całość przykryj wierzchem bułki.
Zobacz też: Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis