Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy

Burgery z grilla to danie w sam raz na imprezę plenerową z przyjaciółmi lub rodziną. Sprawdź mega proste przepisy na domowe burgery w amerykańskim, których smak pozostanie z Wami na długo.

Burgery wołowe z grilla – letni, kulinarny klasyk, którego nie może zabraknąć

Burgery wołowe z grilla z dodatkiem soczystych warzyw i pysznym sosem czosnkowym to przepis na udane party. Goście będą wracać pamięcią do tych chwil długo po wydarzeniu. Mogłoby wydawać się, że burgery są skomplikowane w wykonaniu, jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Przepis na burgery z grilla z mięsem wołowym znajdziecie poniżej.

Składniki na burgera:

  • 800 g wołowiny dobrej jakości
  • sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju

Pozostałe składniki:

  • sos czosnkowy – do smaku
  • 4 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • ogórki konserwowane
  • 4 bułki pszenne

Wykonanie:

  1. Składniki na burgera wymieszaj ze sobą. Dobrze wyrób mięso i uformuj burgery.
  2. Grilluj je do wysmażenia.
  3. Podpiecz lekko bułki.
  4. Przygotuj warzywa.
  5. Sałatę umyj, osusz.
  6. Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry.
  7. Ogórki konserwowe pokrój na plasterki.
  8. Cebulę obierz i pokrój na plastry.
  9. Dolną część bułki posmaruj sosem czosnkowym.
  10. Umieść mięso na bułkach. Ponownie posmaruj sosem czosnkowym.
  11. Porozkładaj warzywa. Przykryj wierzchem bułki.
  12. Gotowe!
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Burgery na grilla w rybnym wydaniu - coś dla tych, którzy lubią ryby

Burgery na grilla nie muszą być wykonane tylko z mięsa. Ciekawą opcją są burgery rybne. Prosty i sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na burgery na grilla na bazie ryby:

Składniki:

  • kilogram świeżej lub mrożonej ulubionej ryby
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do grilla
  • 2 bułki namoczone wcześniej w mleku
  • bułki pszenne
  • liście sałaty
  • pomidor
  • sos czosnkowy

Wykonanie:

  1. Przygotuj rybę. W razie potrzeby rozmroź ją. Później pozbądź się ości. Rozdrobnij.
  2. Dodaj bułki namoczone w mleku, dosyp przyprawy.
  3. Całość dobrze wyrób i uformuj małe kotlety.
  4. Grilluj do czasu, aż będą gotowe.
  5. Świeże bułki także podgrzej na grillu.
  6. Warzywa umyj i osusz.
  7. Bułki delikatnie przestudź i posmaruj sosem czosnkowym. Umieść liście sałaty. Dodaj kotlety rybne. Ułóż warzywa.
  8. Przykryj wierzchem bułki.

Burgery na grilla - przepis dla każdego 

Przed nami kolejny przepis na domowe burgery na grilla. Tym razem z jajkiem i wołowiną. Z powodzeniem możemy zaserwować je podczas letniego obiadu. Receptura na burgera znajdziecie poniżej.

Burgery wołowe z jajkiem sadzonym i rukolą:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 bułki - mogą być specjalne na hamburgera
  • około 10 sztuk pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, oregano
  • olej roślinny
  • 4 plastry boczku
  • rukola - 1-2 garści
  • 2 jaja sadzone
  • prażona cebulka
  • majonez lub sos czosnkowy do smaku

Wykonanie:

  1. Mięso wymieszaj z przyprawami. Wyrób dokładnie.
  2. Wykonaj burgery. Grilluj.
  3. Rozgrzej patelnię. Umieść na niej boczek. Później umieść boczek na papierze kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Pieczarki obierz i pokrój. Cebulę - tak samo.
  5. Podsmaż je na patelni.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Podpiecz bułki na grillu. Później posmaruj je sosem.
  8. Połóż na bułkach rukolę, kotlety, boczek i masę z pieczarek i cebuli. Na końcu umieść jajka.
  9. Całość przykryj wierzchem bułki.

Zobacz też: Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.