Szukasz pomysłu na idealny, wiosenny obiad? Świetnie trafiłeś! Dziś przedstawiamy przepis na smaczną i pełną wartości odżywczych zupę z fasoli szparagowej autorstwa słynnej Ewy Wachowicz. Ta receptura robi furorę wśród smakoszy warzywnych posiłków. Poradzi z nią sobie każdy, nawet największy amator gotowania. Sprawdź sam!
Składniki na tę wyjątkową zupę zapewne już posiadasz w swojej lodówce lub spiżarce. Jeśli jednak tak nie jest - każdy z tych produktów znajdziesz w lokalnym warzywniaku czy też markecie. Co będzie potrzebne do przygotowania tego dania?
Składniki:
W pierwszej kolejności umyj dokładnie i obierz wszystkie warzywa. Przygotuj garnek, postaw go na małym ogniu i roztop masło. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a potem dorzuć je do garnka. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz pora. Zamieszaj dokładnie i wlej przygotowany wcześniej bulion przyprawiony kurkumą i chili. Ponownie wszystko zamieszaj i gotuj po przykryciem przez około kwadrans.
Dorzuć fasolkę szparagową i przykryj garnek na kolejne piętnaście minut. Po tym czasie wystarczy jeszcze tylko zagęścić zupę kwaśną śmietaną i ozdobić koperkiem. Przelej powstałe danie do naczynia i ciesz się świeżym, aromatycznym posiłkiem. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl