Dodaj ten składnik do zupy z fasoli szparagowej, a nie pożałujesz! To hit od Ewy Wachowicz

Aktualna pogoda to idealny czas na przygotowanie pysznej i zdrowej zupy z fasoli szparagowej. Przepis na nią pochodzi od guru polskich kulinariów - Ewy Wachowicz! Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i wyczaruj w swojej kuchni wiosenny obiad dla siebie i swoich bliskich.

Szukasz pomysłu na idealny, wiosenny obiad? Świetnie trafiłeś! Dziś przedstawiamy przepis na smaczną i pełną wartości odżywczych zupę z fasoli szparagowej autorstwa słynnej Ewy Wachowicz. Ta receptura robi furorę wśród smakoszy warzywnych posiłków. Poradzi z nią sobie każdy, nawet największy amator gotowania. Sprawdź sam!

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Składniki potrzebne do zupy z fasoli szparagowej

Składniki na tę wyjątkową zupę zapewne już posiadasz w swojej lodówce lub spiżarce. Jeśli jednak tak nie jest - każdy z tych produktów znajdziesz w lokalnym warzywniaku czy też markecie. Co będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

Składniki:

  • około pół kilograma fasolki szparagowej - świeżej lub mrożonej
  • cztery średnie ziemniaki
  • duża cebula
  • ząbek czosnku (lub więcej jeśli lubisz)
  • dwie marchewki
  • dwa korzenie pietruszki
  • około półtora litra wywaru
  • por
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta przyprawy chili
  • sól i pieprz
  • koperek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania wiosennej zupy z fasoli szparagowej

W pierwszej kolejności umyj dokładnie i obierz wszystkie warzywa. Przygotuj garnek, postaw go na małym ogniu i roztop masło. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a potem dorzuć je do garnka. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz pora. Zamieszaj dokładnie i wlej przygotowany wcześniej bulion przyprawiony kurkumą i chili. Ponownie wszystko zamieszaj i gotuj po przykryciem przez około kwadrans. 

Dorzuć fasolkę szparagową i przykryj garnek na kolejne piętnaście minut. Po tym czasie wystarczy jeszcze tylko zagęścić zupę kwaśną śmietaną i ozdobić koperkiem. Przelej powstałe danie do naczynia i ciesz się świeżym, aromatycznym posiłkiem. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA