Zupa szparagowa. Będzie kremowa i delikatna, a smak podkreśli masło - tu liczy się jedna rzecz

Szparagi to smak wiosny i jak tylko pojawiają się w marketach i na bazarkach, niemal natychmiast wkładamy je do koszyków, jakby jutra miało nie być. I bardzo słusznie - szparagi są pyszne i zdrowe, a sezon na nie niestety krótki. Dziś mamy dla was przepis na szparagi, który popieści każde podniebienie smakiem i konsystencją. Zupa szparagowa jest bardzo prosta i szybka, ale ważne jest masło, Tutaj warto uważać.

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Co jest najlepsze ze szparagów? Wszystko... dosłownie. Ale zupa szparagowa, którą wam dziś pokażemy, oprócz niesamowitego smaku ma jedną wadę - zawsze jest jej za mało. Wykonanie jest banalne i zajmuje nie więcej niż półtora kwadransa. Jednak ważne jest masło - ten produkt jest najlepszym nośnikiem smaku warzywnych zup i nie zmyślamy. Jednak masło nie może się spienić - przez chwilę szparagi powinny się w nim gotować - to uwolni maksimum smaku. Jak zrobić najlepszą zupę szparagową?

Zobacz wideo

Zupa szparagowa - przepis

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół selera
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kwaśna śmietana
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, następnie dodaj ziemniaki i czosnek. 
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem. 
  4. Zupę szparagową podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakowała także z pokruszonym twarogiem lub chipsami z boczku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.