Lazania to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Składające się z charakterystycznego makaronu, mięsa, sera oraz sosu. Lasagne można wykonać na wiele różnorodnych sposobów. W artykule przedstawiamy kilka przepisów.
3
istock / ribeirorocha
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Lazania - przepis klasyczny z mięsem mielonym
Przepis na lazanię z mięsem mielonym i pomidorowym sosem to jeden z najbardziej klasycznych wariantów lazanii. Mogłoby wydawać się, że ta włoska potrawa wymaga od nas nie lada umiejętności, jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się o tym sami. Poniżej znajdziecie tradycyjny i prosty przepis.
około 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - dobrej jakości
kilka ząbków czosnku
1 cebula
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
500 ml mleka
200 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek
LazaniaNina Firsova / shutterstock.com
Wykonanie:
Obierz cebulę i czosnek.
Następnie pokrój je w kostkę.
Zeszklij wszystko na patelni.
Później dodaj mięso mielone oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
Dolej odrobinę wody. Dodaj następnie przecier pomidorowy.
Dopraw do smaku przyprawami.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ważne, aby nie był zbyt rozgotowany.
W dalszym etapie wykonaj sos beszamelowy.
W rondlu rozpuść masło.
Dosyp mąkę.
Całość dokładnie wymieszaj. Dolej zimne mleko. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Dodaj sól i gałkę do smaku.
Gdy sos się już zagotuje, ściągnij go z ognia.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Przejdź do ułożenia warstwowego.
Ułóż warstwę mięsa w sosie pomidorowym na nią makaron i następnie sos beszamelowy itd. Ostatnia warstwa powinna być pokryta beszamelem. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Całość piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
Lazania ze szpinakiem i serem feta, okraszona odrobiną pikanterii
Lazania ze szpinakiem i serem feta to zdecydowanie doskonała propozycja na obiad. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis na nią znajdziecie tutaj:
Składniki:
około 8 płatów lasagne
Składniki na nadzienie:
200 g sera typu feta
około 200 g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
1-2 garści listków mięty
odrobina płatków chilli
1 jajko
Składniki na sos beszamelowy:
3 płaskie łyżki mąki
około 45 g masła
450-500 ml mleka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na sałatkę:
około 200 g pomidorków koktajlowych
bazylia
1-2 łyżki startego parmezanu
odrobina chilli
Lasagne ze szpinakiemFot. -lvinst- - iStock
Wykonanie:
Przygotuj szpinak.
Opłucz go dokładnie i następnie osusz.
Dalej chwilę go podduś na patelni.
Przejdź do wykonania nadzienia. Pokrusz ser, dodaj następnie szpinak.
Pokrój czosnek i podsmaż go na maśle.
Dodaj chilli i posiekaną miętę.
Dopraw do smaku pieprzem, solą.
Dołóż jajko i wymieszaj.
Ugotuj makaron.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło. Dodaj mąkę. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Po kilku minutach wlewaj mleko. W międzyczasie mieszaj, tak aby nie powstały grudki. Na koniec dopraw przyprawami.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno posmaruj masłem. Ułóż makaron. Następnie posmaruj beszamelem w ilości około 1/3. Dalej rozłóż szpinak. Dodawaj składniki do ich zakończenia.
Tak przygotowane naczynie z lazanią wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Ustaw na 180 stopni.
W tym też czasie wykonaj sałatkę. Umyj dokładnie pomidorki. Dodaj umytą i lekko poszarpaną bazylię. Dopraw przyprawami. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę wyłóż na gotową lazanię. Wszystko posyp obficie parmezanem.
Przepis na lazanię Ewy Wachowicz to istny hit! Nie ma w tym nic dziwnego, autorka od wielu lat jest kulinarnym autorytetem. Co więcej - liczba jej fanów stale rośnie. Przepis na lazanię znajdziecie tutaj: