Lazania - jak przyrządzić włoski przysmak na rodzinny obiad? Przepis Ewy Wachowicz i nie tylko

Lazania to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Składające się z charakterystycznego makaronu, mięsa, sera oraz sosu. Lasagne można wykonać na wiele różnorodnych sposobów. W artykule przedstawiamy kilka przepisów.

Lazania - przepis klasyczny z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym i pomidorowym sosem to jeden z najbardziej klasycznych wariantów lazanii. Mogłoby wydawać się, że ta włoska potrawa wymaga od nas nie lada umiejętności, jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się o tym sami. Poniżej znajdziecie tradycyjny i prosty przepis.

Jak zrobić lazanię? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • około 1/2 opakowania makaronu do lazanii
  • 1 przecier pomidorowy ze słoika
  • około 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - dobrej jakości
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek

LazaniaLazania Nina Firsova / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę i czosnek.
  2. Następnie pokrój je w kostkę.
  3. Zeszklij wszystko na patelni.
  4. Później dodaj mięso mielone oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
  6. Dolej odrobinę wody. Dodaj następnie przecier pomidorowy.
  7. Dopraw do smaku przyprawami.
  8. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ważne, aby nie był zbyt rozgotowany.
  9. W dalszym etapie wykonaj sos beszamelowy.
  10. W rondlu rozpuść masło.
  11. Dosyp mąkę.
  12. Całość dokładnie wymieszaj. Dolej zimne mleko. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
  13. Dodaj sól i gałkę do smaku.
  14. Gdy sos się już zagotuje, ściągnij go z ognia.
  15. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  16. Przejdź do ułożenia warstwowego.
  17. Ułóż warstwę mięsa w sosie pomidorowym na nią makaron i następnie sos beszamelowy itd. Ostatnia warstwa powinna być pokryta beszamelem. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Całość piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  18. Lasagne jest gotowa!

Lazania ze szpinakiem i serem feta, okraszona odrobiną pikanterii

Lazania ze szpinakiem i serem feta to zdecydowanie doskonała propozycja na obiad. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis na nią znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • około 8 płatów lasagne

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera typu feta
  • około 200 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 garści listków mięty
  • odrobina płatków chilli
  • 1 jajko

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 płaskie łyżki mąki
  • około 45 g masła
  • 450-500 ml mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na sałatkę:

  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • odrobina chilli

Lasagne ze szpinakiemLasagne ze szpinakiem Fot. -lvinst- - iStock

Wykonanie:

  1. Przygotuj szpinak.
  2. Opłucz go dokładnie i następnie osusz.
  3. Dalej chwilę go podduś na patelni.
  4. Przejdź do wykonania nadzienia. Pokrusz ser, dodaj następnie szpinak.
  5. Pokrój czosnek i podsmaż go na maśle.
  6. Dodaj chilli i posiekaną miętę.
  7. Dopraw do smaku pieprzem, solą.
  8. Dołóż jajko i wymieszaj.
  9. Ugotuj makaron.
  10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  11. Wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło. Dodaj mąkę. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Po kilku minutach wlewaj mleko. W międzyczasie mieszaj, tak aby nie powstały grudki. Na koniec dopraw przyprawami.
  12. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno posmaruj masłem. Ułóż makaron. Następnie posmaruj beszamelem w ilości około 1/3. Dalej rozłóż szpinak. Dodawaj składniki do ich zakończenia.
  13. Tak przygotowane naczynie z lazanią wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Ustaw na 180 stopni.
  14. W tym też czasie wykonaj sałatkę. Umyj dokładnie pomidorki. Dodaj umytą i lekko poszarpaną bazylię. Dopraw przyprawami. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj. 
  15. Tak przygotowaną sałatkę wyłóż na gotową lazanię. Wszystko posyp obficie parmezanem.
Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem

Lazania - przepis Ewy Wachowicz. Danie palce lizać!

Przepis na lazanię Ewy Wachowicz to istny hit! Nie ma w tym nic dziwnego, autorka od wielu lat jest kulinarnym autorytetem. Co więcej - liczba jej fanów stale rośnie. Przepis na lazanię znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lazanii
  • 1 słoik sosu bolońskiego
  • kilka garści parmezanu
  • 2,5 szklanki mleka
  • około 2 łyżek mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Wykonaj beszamel. Podsmaż mąkę na patelni z masłem.
  2. Następnie dolej mleko. Wszystko zagotuj. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Dopraw do smaku przyprawami.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj dno naczynia tłuszczem. Wyłóż plastry makaronu.
  5. Dalej posmaruj go sosem bolońskim. Później dołóż sos beszamel. Całość posyp parmezanem. Układaj warstwy, aż do wykończenia składników.
  6. Tak przygotowaną lazanię piecz w temperaturze około 180 stopni, przez około 30 minut.
  7. Lazanię posyp świeżymi listkami bazylii.

Lazania z cukinii - dietetyczna wersja dania, dla tych, którzy dbają o linię

Lazania z cukinii to bardzo dobra opcja, zwłaszcza dla tych, którzy są na specjalnej diecie. Przepis na fit lasagne znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • makaron typu lazania
  • 2-3 cukinie
  • około pół kilograma mięsa mielonego np. z indyka
  • około 2 opakowań startej mozzarelli
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • około 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
  • około 450 ml mleka
  • około 2 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Zapiekanka z cukinii a la lasagneZapiekanka z cukinii a la lasagne Grazziela /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekaj na drobno.
  2. Marchewkę dokładnie obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plastry.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni. Dołóż cebulę. Dodaj następnie mięso mielone. 
  5. Dopraw przyprawami.
  6. Dalej dołóż marchew. Podsmaż wszystko przez 2-3 minuty.
  7. Dołóż koncentrat i pomidory.
  8. Duś, aż odparuje woda, a sos zrobi się gęsty.
  9. Dalej przejdź do wykonania beszamelu. Wykonaj go tak jak w poprzednich przepisach.
  10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do około 170 stopni.
  11. Wysmaruj naczynie żaroodporne. Ułóż warstwy lazanii. Następnie dołóż plastry cukinii. Dodaj trochę beszamelu, warstwę sera, sosu mięsnego. I tak do zakończenia produktów.
  12. Całość piecz przez około 25 minut.

Zobacz też: Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.