Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia włoska przez wielu uważana jest za najlepsza na świecie - jak się okazje niektóre tradycyjnie dania można dodatkowo zmodyfikować i uzyskać równie smaczny wegański posiłek. Klasyczna lasagna podana ze szpinakowym farszem i serami to uczta dla wszystkich zmysłów i idealna propozycja na piątkowy obiad bez mięsa.
Piątkowy obiad bez mięsa - włoska lasagne w zielonej wersji
Piątek to dla wielu osób wierzących dzień wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych, z kolei dla fanów diety roślinnej dzień jak co dzień. Niezależnie od prowadzonej diety, warto przygotować na obiad włoską klasykę w soczyście zielonej wersji. Mowa tu o lasagne ze szpinakowo-serowym farszem.
Zielona lasagne to nic innego jak charakterystyczne, prostokątne płaty włoskiego makarony, przełożone nadzieniem ze szpinaku, czosnku, serów i świeżych ziół. Całość łączy klasyczny beszamel, który nadaje daniu lekkości i niepowtarzalnego charakteru.
Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem
Szpinakowa lasagne - pomysł na piątkowy obiad bez mięsa
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g gorgonzoli,
- dwie kulki mozzarelli lub tarty ser,
- zioła prowansalskie,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- oliwa.
Składniki na sos beszamelowy
- pół kostki masła,
- 0,5 l mleka,
- 5 łyżek mąki,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość doprawiamy.
- Przygotowujemy beszamel - do rondelka przekładamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy mąkę, i dokładnie mieszamy do powstania zasmażki. Na koniec stopniowo wlewamy mleko cały czas wszystko mieszając - dodajemy przyprawy i gotowe.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą - na dnie układamy płaty makaronu, następnie beszamel, szpinak i pomieszane sery, czynność powtarzamy, aż skończą nam się składniki. Ostatnia warstwa powinna być pokryta grubą warstwą sera.
- Tak przygotowaną lasagne pieczemy pod folią w 180 stopniach przez 40 minut. Z kolej kwadrans przed wyciągnięciem z pieca usuwamy folię, by wierzch ładnie się zarumienił.
- Przed podaniem chwilę studzimy, by danie lepiej się nakładało na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią i gotowe!