Piątkowy obiad bez mięsa. Przepis na włoską lasagne ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką serów

Piątkowy obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny i przygotowany według tradycyjnych przepisów. Włoska lasagne w wersji wege sprawdzi się w tej roli wyśmieicie - pyszne płaty makaronu w połączeniu ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką oryginalnych serów gwarantują efekt wow!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia włoska przez wielu uważana jest za najlepsza na świecie - jak się okazje niektóre tradycyjnie dania można dodatkowo zmodyfikować i uzyskać równie smaczny wegański posiłek. Klasyczna lasagna podana ze szpinakowym farszem i serami to uczta dla wszystkich zmysłów i idealna propozycja na piątkowy obiad bez mięsa.

Piątkowy obiad bez mięsa - włoska lasagne w zielonej wersji 

Piątek to dla wielu osób wierzących dzień wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych, z kolei dla fanów diety roślinnej dzień jak co dzień. Niezależnie od prowadzonej diety, warto przygotować na obiad włoską klasykę w soczyście zielonej wersji. Mowa tu o lasagne ze szpinakowo-serowym farszem. 

Zielona lasagne to nic innego jak charakterystyczne, prostokątne płaty włoskiego makarony, przełożone nadzieniem ze szpinaku, czosnku, serów i świeżych ziół. Całość łączy klasyczny beszamel, który nadaje daniu lekkości i niepowtarzalnego charakteru. 

Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem

Szpinakowa lasagne - pomysł na piątkowy obiad bez mięsa 

Składniki: 

  • opakowanie makaronu do lasagne,
  • opakowanie świeżego szpinaku, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g gorgonzoli, 
  • dwie kulki mozzarelli lub tarty ser, 
  • zioła prowansalskie,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło, 
  • oliwa.

Składniki na sos beszamelowy

  • pół kostki masła,
  • 0,5 l mleka, 
  • 5 łyżek mąki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość doprawiamy. 
  2. Przygotowujemy beszamel - do rondelka przekładamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy mąkę, i dokładnie mieszamy do powstania zasmażki. Na koniec stopniowo wlewamy mleko cały czas wszystko mieszając - dodajemy przyprawy i gotowe. 
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą - na dnie układamy płaty makaronu, następnie beszamel, szpinak i pomieszane sery, czynność powtarzamy, aż skończą nam się składniki. Ostatnia warstwa powinna być pokryta grubą warstwą sera. 
  4. Tak przygotowaną lasagne pieczemy pod folią w 180 stopniach przez 40 minut. Z kolej kwadrans przed wyciągnięciem z pieca usuwamy folię, by wierzch ładnie się zarumienił. 
  5. Przed podaniem chwilę studzimy, by danie lepiej się nakładało na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA