Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków i prostoty. Wśród klasyków na prowadzenie oczywiście wysuwają się najróżniejsze makarony, ale istnieje jeden taki przepis, za który śmiało można sprzedać duszę - zabójcze spaghetti all'assasin. Jaki jest sekret tego dania? Maksymalna prostota - nawet nie trzeba gotować makaronu - wszystko dzieje się na patelni.
norikko/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej niesamowitych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Spaghetti all'assasin to potrawa pochodząca z miasta Bari, stolicy regionu Apulia w południowych Włoszech. Co jest tak wyjątkowego w tym daniu? Legenda głosi, że pewien pijany kucharz zapomniał ugotować makaron i na patelnię włożył surowe spaghetti, które najpierw podsmażył, później dodał sos, w którym makaron ugotował się al dente, wchłaniając pomidorowy bulion. Przepis jest banalny, a smak ma wiele wspólnego z nazwą - jest zabójczo pyszny.
Spaghetti all'assasin - przepis na spaghetti z patelni
Składniki:
ok. 200 g makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
3 małe ostre papryczki
300 ml bulionu pomidorowego (np. wody rozcieńczonej z koncentratem i przyprawami)
300 ml passaty pomidorowej
sól, oregano do smaku
starty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj czosnek posiekany w bardzo drobną kostkę oraz papryczki chili bez pestek. Możesz użyć ich mniej, jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku.
Podsmażaj całość przez chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój smak, zalej patelnię passatą. Zmniejsz moc palnika i na środku połóż surowy makaron.
Kiedy makaron wchłonie wilgoć z passaty, dolej trochę pomidorowego bulionu. Bulion dolewaj, aż makaron wchłonie niemal cały płyn i ugotuje się al dente.
Dopraw solą i ziołami i podsmażaj, aż sos się maksymalnie zredukuje. Makaron podawaj od razu i udekoruj startym parmezanem.