-
Haps
-
Jak przygotować
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all?assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków i prostoty. Wśród klasyków na prowadzenie oczywiście wysuwają się najróżniejsze makarony, ale istnieje jeden taki przepis, za który śmiało można sprzedać duszę - zabójcze spaghetti all'assasin. Jaki jest sekret tego dania? Maksymalna prostota - nawet nie trzeba gotować makaronu - wszystko dzieje się na patelni.
Więcej niesamowitych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spaghetti all'assasin to potrawa pochodząca z miasta Bari, stolicy regionu Apulia w południowych Włoszech. Co jest tak wyjątkowego w tym daniu? Legenda głosi, że pewien pijany kucharz zapomniał ugotować makaron i na patelnię włożył surowe spaghetti, które najpierw podsmażył, później dodał sos, w którym makaron ugotował się al dente, wchłaniając pomidorowy bulion. Przepis jest banalny, a smak ma wiele wspólnego z nazwą - jest zabójczo pyszny.
Spaghetti all'assasin - przepis na spaghetti z patelni
Składniki:
- ok. 200 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 3 małe ostre papryczki
- 300 ml bulionu pomidorowego (np. wody rozcieńczonej z koncentratem i przyprawami)
- 300 ml passaty pomidorowej
- sól, oregano do smaku
- starty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj czosnek posiekany w bardzo drobną kostkę oraz papryczki chili bez pestek. Możesz użyć ich mniej, jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku.
- Podsmażaj całość przez chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój smak, zalej patelnię passatą. Zmniejsz moc palnika i na środku połóż surowy makaron.
- Kiedy makaron wchłonie wilgoć z passaty, dolej trochę pomidorowego bulionu. Bulion dolewaj, aż makaron wchłonie niemal cały płyn i ugotuje się al dente.
- Dopraw solą i ziołami i podsmażaj, aż sos się maksymalnie zredukuje. Makaron podawaj od razu i udekoruj startym parmezanem.