Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto

Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków i prostoty. Wśród klasyków na prowadzenie oczywiście wysuwają się najróżniejsze makarony, ale istnieje jeden taki przepis, za który śmiało można sprzedać duszę - zabójcze spaghetti all'assasin. Jaki jest sekret tego dania? Maksymalna prostota - nawet nie trzeba gotować makaronu - wszystko dzieje się na patelni.

Więcej niesamowitych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Spaghetti all'assasin to potrawa pochodząca z miasta Bari, stolicy regionu Apulia w południowych Włoszech. Co jest tak wyjątkowego w tym daniu? Legenda głosi, że pewien pijany kucharz zapomniał ugotować makaron i na patelnię włożył surowe spaghetti, które najpierw podsmażył, później dodał sos, w którym makaron ugotował się al dente, wchłaniając pomidorowy bulion. Przepis jest banalny, a smak ma wiele wspólnego z nazwą - jest zabójczo pyszny.

Spaghetti all'assasin - przepis na spaghetti z patelni

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 małe ostre papryczki
  • 300 ml bulionu pomidorowego (np. wody rozcieńczonej z koncentratem i przyprawami)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól, oregano do smaku
  • starty parmezan do posypania

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj czosnek posiekany w bardzo drobną kostkę oraz papryczki chili bez pestek. Możesz użyć ich mniej, jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku.
  2. Podsmażaj całość przez chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój smak, zalej patelnię passatą. Zmniejsz moc palnika i na środku połóż surowy makaron. 
  3. Kiedy makaron wchłonie wilgoć z passaty, dolej trochę pomidorowego bulionu. Bulion dolewaj, aż makaron wchłonie niemal cały płyn i ugotuje się al dente. 
  4. Dopraw solą i ziołami i podsmażaj, aż sos się maksymalnie zredukuje. Makaron podawaj od razu i udekoruj startym parmezanem. 
Więcej o: