Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykonanie zdrowych ciasteczek owsianych jest banalnie proste i tak naprawdę od ciebie zależy, czy chcesz dodać do nich cukier, czy słodycz z banana jest dla ciebie wystarczająca. Jeśli trwasz w noworocznym postanowieniu dotyczącym ograniczenia słodyczy, ciasteczka owsiane nie zaprzepaszczą twoich starań i zaspokoją ochotę na małe co nieco.
Minipączki. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką
Ciasteczka owsiane z banenem - fit słodkości na tłusty czwartek
Składniki:
- 1 pełna szklanka owsianych płatków błyskawicznych
- 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanych orzechów (mogą być dowolne)
- 2 łyżki bakalii lub suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: odrobina cukru lub ksylitolu
Sposób wykonania:
- Do miseczki włóż obrane banany i za pomocą widelca rozgnieć je na papkę. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
- Dołóż roztopione masło, jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej ciasteczka (nadaj im dowolny kształt, jednak dopilnuj, by były podobnej wielkości i grubości).
- Ciasteczka owsiane piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Poznaj kultowe przekąski z PRL-owskich prywatek
Po upieczeniu ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.