Minipączki w pięć minut bez drożdży i straty czasu. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką

Minipączki to kilka minut roboty i całe mnóstwo przyjemności. Przepis jest banalny i jeśli nawet nie uważasz się za cukierniczego giganta, te pulchne kuleczki na pewno wyjdą ci perfekcyjnie. Sekret ich smaku jest oczywisty - chodzi o waniliowy serek. Tylko co zrobić, żeby były okrągłe, a nie kostropate? Trik z łyżką i olejem zapewni im idealny kształt.

Więcej przepisów na szybkie słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Minipączki z serka to łakocie obowiązkowe do wykonania w okresie karnawału. Są puszyste jak chmurka i lepsze niż z cukierni, a do ich wykonania potrzebujesz jedynie pięciu składników i oleju do głębokiego smażenia. Ciasto na pączuszki jest jednak dość luźne i nakłada się je łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Jeśli przed nałożeniem porcji ciasta zwilżysz łyżkę w oleju, ciasto łatwiej zsunie się z niej i dzięki temu pączki będą mieć piękny, okrągły kształt. 

Minipączki w 5 minut - przepis

Składniki:

  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej,  najlepiej typu 500
  • 2 średnie jajka 
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (1 łyżka do ciasta, reszta do posypania pączków)
  • olej do głębokiego smażenia plus pół szklanki do moczenia łyżki

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj szeroki garnek i wlej do niego olej. Włącz palnik na średnią moc i kiedy olej nabiera temperatury, przygotuj ciasto.
  2. Do miski dodaj serek waniliowy, przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia praz cukier puder. Całość zmiksuj mikserem na średnich obrotach, ale nie miksuj za długo - tylko do momentu połączenia się składników. 
  3. Przygotuj głęboką łyżkę i zanurz ją w szklance z olejem. Następnie nabierz porcję ciasta i włóż do rozgrzanego tłuszczu. Ciasto powinno szybki zsunąć się i szybko rosnąć, układając się w owalny kształt. 
  4. Pączuszki smaż na złotobrązowy kolor i po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz je cukrem pudrem i zajadaj do woli. 
Więcej o: