-
Haps
-
Jak przygotować
- Minipączki w pięć minut bez drożdży i straty czasu. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką
Minipączki w pięć minut bez drożdży i straty czasu. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką
Minipączki to kilka minut roboty i całe mnóstwo przyjemności. Przepis jest banalny i jeśli nawet nie uważasz się za cukierniczego giganta, te pulchne kuleczki na pewno wyjdą ci perfekcyjnie. Sekret ich smaku jest oczywisty - chodzi o waniliowy serek. Tylko co zrobić, żeby były okrągłe, a nie kostropate? Trik z łyżką i olejem zapewni im idealny kształt.
Więcej przepisów na szybkie słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Minipączki z serka to łakocie obowiązkowe do wykonania w okresie karnawału. Są puszyste jak chmurka i lepsze niż z cukierni, a do ich wykonania potrzebujesz jedynie pięciu składników i oleju do głębokiego smażenia. Ciasto na pączuszki jest jednak dość luźne i nakłada się je łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Jeśli przed nałożeniem porcji ciasta zwilżysz łyżkę w oleju, ciasto łatwiej zsunie się z niej i dzięki temu pączki będą mieć piękny, okrągły kształt.
Minipączki w 5 minut - przepis
Składniki:
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 czubate szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 500
- 2 średnie jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder (1 łyżka do ciasta, reszta do posypania pączków)
- olej do głębokiego smażenia plus pół szklanki do moczenia łyżki
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj szeroki garnek i wlej do niego olej. Włącz palnik na średnią moc i kiedy olej nabiera temperatury, przygotuj ciasto.
- Do miski dodaj serek waniliowy, przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia praz cukier puder. Całość zmiksuj mikserem na średnich obrotach, ale nie miksuj za długo - tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotuj głęboką łyżkę i zanurz ją w szklance z olejem. Następnie nabierz porcję ciasta i włóż do rozgrzanego tłuszczu. Ciasto powinno szybki zsunąć się i szybko rosnąć, układając się w owalny kształt.
- Pączuszki smaż na złotobrązowy kolor i po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz je cukrem pudrem i zajadaj do woli.