-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na lasagne, czyli bardzo smaczne i pożywne danie z pomidorami. Włoski smak, który pokochacie
Przepis na lasagne, czyli bardzo smaczne i pożywne danie z pomidorami. Włoski smak, który pokochacie
Podajemy przepis na lasagne z mięsem mielonym i pomidorami. To rozgrzewające i pożywne danie sprawdzi się zimą. Pokochają je nie tylko fani włoskich smaków!
Lasagne to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Można je przygotowywać z różnych składników, jednak klasyczne są wykonywane z sosem pomidorowo-mięsnym. Podajemy przepis na to wyjątkowe danie, które pozwoli wam poczuć się jak w pięknej Italii.
Przepis na lasagne - włoskie danie, które zimą będzie smakowało jeszcze lepiej
Składniki:
- ćwierć kilo płatów lasagne.
Na beszamel:
- trzy szklanki mleka,
- pół kostki masła,
- trzy łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos pomidorowy:
- dwie i pół szklanki passaty pomidorowej,
- około 600 g mielonej wołowiny,
- liście bazylii albo suszona bazylia,
- pół natki pietruszki,
- trzy małe marchewki,
- dwie duże cebule,
- trzy ząbki czosnku,
- pieprz cayenne,
- oliwa z oliwek,
- pół szklanki czerwonego wina,
- suszona bazylia, oregano i tymianek,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan lub inny twardy ser do posypania dania.
Lasagne wykonasz w kilku prostych krokach. Najważniejsze to właściwe doprawienie potrawy
Przygotowanie:
- Zrób beszamel. Rozpuść masło w rondlu i dodaj do niego mąkę. Ciągle mieszając smaż całość aż składniki połączą się w jednolitą masę, a mąka się zasmaży. Do mieszanki wlej mleko i nadal mieszaj całość trzepaczką. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz z łupin i posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią posiekane warzywa i pietruszkę. Smaż całość przez około trzy minuty.
- Do patelni dodaj mielone mięso, sól i pieprz, bazylię, oregano z tymiankiem i smaż przez kolejne kilka minut. Po tym czasie dodaj czerwonego wina. Po następnych kilku minutach dodaj do patelni passatę pomidorową. Duś całość przez kolejne pół godziny.
- Nastaw piekarnik na 220 st. C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy i mięsno pomidorowy. Posyp całość parmezanem i układaj kolejne warstwy na przemian. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy posypany parmezanem.
- Przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około dwadzieścia minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl