Przepis na lasagne, czyli bardzo smaczne i pożywne danie z pomidorami. Włoski smak, który pokochacie

Podajemy przepis na lasagne z mięsem mielonym i pomidorami. To rozgrzewające i pożywne danie sprawdzi się zimą. Pokochają je nie tylko fani włoskich smaków!

Lasagne to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Można je przygotowywać z różnych składników, jednak klasyczne są wykonywane z sosem pomidorowo-mięsnym. Podajemy przepis na to wyjątkowe danie, które pozwoli wam poczuć się jak w pięknej Italii.

Zobacz wideo

Przepis na lasagne - włoskie danie, które zimą będzie smakowało jeszcze lepiej

Składniki:

  • ćwierć kilo płatów lasagne.

Na beszamel:

  • trzy szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos pomidorowy:

  • dwie i pół szklanki passaty pomidorowej,
  • około 600 g mielonej wołowiny,
  • liście bazylii albo suszona bazylia,
  • pół natki pietruszki,
  • trzy małe marchewki,
  • dwie duże cebule,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • oliwa z oliwek,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • suszona bazylia, oregano i tymianek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parmezan lub inny twardy ser do posypania dania.

Lasagne wykonasz w kilku prostych krokach. Najważniejsze to właściwe doprawienie potrawy

Przygotowanie:

  1. Zrób beszamel. Rozpuść masło w rondlu i dodaj do niego mąkę. Ciągle mieszając smaż całość aż składniki połączą się w jednolitą masę, a mąka się zasmaży. Do mieszanki wlej mleko i nadal mieszaj całość trzepaczką. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz z łupin i posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią posiekane warzywa i pietruszkę. Smaż całość przez około trzy minuty.
  3. Do patelni dodaj mielone mięso, sól i pieprz, bazylię, oregano z tymiankiem i smaż przez kolejne kilka minut. Po tym czasie dodaj czerwonego wina. Po następnych kilku minutach dodaj do patelni passatę pomidorową. Duś całość przez kolejne pół godziny.
  4. Nastaw piekarnik na 220 st. C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy i mięsno pomidorowy. Posyp całość parmezanem i układaj kolejne warstwy na przemian. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy posypany parmezanem.
  5. Przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około dwadzieścia minut. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.