Przepis na zupę gyros - idealną na długi weekend. Nasyci i rozgrzeje, ale wybierz odpowiednie mięso

Zupa gyros to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis jest banalny i jak sama nazwa wskazuje, został zainspirowany popularną grecką potrawą, która czasem występuje też w formie warstwowej sałatki. Tylko to, co jest fantastyczne w sałatce, nie zawsze sprawdzi się w zupie. Jakiego mięsa użyć do zupy gyros? Pierś z kurczaka to nie najlepszy wybór.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa gyros to fantastyczna opcja obiadowa na długi weekend z dwóch powodów. Po pierwsze - na drugi (i kolejny) dzień nabiera mocy, więc nie musisz zawracać sobie głowy gotowaniem. Po drugie - jest naprawdę sycąca, dlatego z powodzeniem może wystąpić w roli pierwszego i drugiego dania. No i oczywiście smakuje bosko, ale to już przekonacie się sami. Podstawą smaku jest oczywiście mięso, jednak, żeby zupa była esencjonalna, lepiej nie róbcie jej na delikatnych piersiach. O wiele lepiej sprawdzi się nieco tłustsze mięso z kurczaka lub indyka. W przypadku kurczaka polecam mięso z nogi - jest tłustsze i odda do zupy więcej smaku. W przypadku indyka, gorąco polecam udziec lub golonkę. Poza tym już tylko przyprawy i warzywa i można brać się za gotowanie.

Zupa gyros - idealny przepis na długi weekend

Składniki:

  • ok. 800 g tłustszego mięsa z kurczaka lub indyka (po usunięciu kości)
  • 500 g pieczarek
  • 4 papryki (najlepiej użyć kolorowych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 większe czerwone cebule
  • 1 litr bulionu, może być warzywny
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka i ostra papryka

Sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, następnie przełóż do miski, dopraw do smaku przyprawami (nie żałuj przyprawy gyros) i marynuj w lodówce przez 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj i pokrój warzywa - paprykę w paski, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej w nim odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka. Kiedy lekko się zarumieni, zalej go bulionem. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, przełóż całość do garnka.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, lekko je osól. Podobnie przełóż do garnka. Dodaj także pokrojoną paprykę oraz kukurydzę odsączoną z zalewy. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do zupy ketchup lub koncentrat, śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.