-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa porowa, czyli pyszny i szybki obiad. Będzie lepsza niż z restauracji, ale nie zapomnij o serze
Zupa porowa, czyli pyszny i szybki obiad. Będzie lepsza niż z restauracji, ale nie zapomnij o serze
Zupa porowa to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Przepis jest bardzo prosty, ale oprócz porów i esencjonalnego bulionu warto mieć pod ręką odrobinę gałki muszkatołowej i kawałek sera. Ale nie byle jakiego - najlepiej sprawdzi się ser w typie greckiej fety.
Więcej przepisów na smaczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z pora to ciekawa odmiana od rosołów i pomidorówek. Przepis jest banalny, a smak głęboki i wręcz uzależniający. Dodatek sera w typie greckiej fety sprawi, że zupa nie tylko będzie smaczniejsza, ale także bardziej kremowa. Oto przepis, który pokochasz już po pierwszej porcji.
Zupa porowa - przepis na szybki i pyszny obiad
Składniki:
- 4 pory
- 1 litr bulionu lub lekkiego rosołu
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ok. 50 g sera feta
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
- masło
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Z porów odetnij twarde, zielone liście, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż posiekanego pora. Podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż się zrumienią, a pod koniec smażenia dołóż czosnek. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokruszony ser. Kiedy się rozpuści, całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
- Dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami.