Zupa porowa, czyli pyszny i szybki obiad. Będzie lepsza niż z restauracji, ale nie zapomnij o serze

Zupa porowa to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Przepis jest bardzo prosty, ale oprócz porów i esencjonalnego bulionu warto mieć pod ręką odrobinę gałki muszkatołowej i kawałek sera. Ale nie byle jakiego - najlepiej sprawdzi się ser w typie greckiej fety.

Więcej przepisów na smaczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa krem z pora to ciekawa odmiana od rosołów i pomidorówek. Przepis jest banalny, a smak głęboki i wręcz uzależniający. Dodatek sera w typie greckiej fety sprawi, że zupa nie tylko będzie smaczniejsza, ale także bardziej kremowa. Oto przepis, który pokochasz już po pierwszej porcji. 

Zupa porowa - przepis na szybki i pyszny obiad

Składniki:

  • 4 pory
  • 1 litr bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 50 g sera feta
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Z porów odetnij twarde, zielone liście, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż posiekanego pora. Podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż się zrumienią, a pod koniec smażenia dołóż czosnek. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła. 
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokruszony ser. Kiedy się rozpuści, całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. 
  5. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.