Zupa porowa to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Przepis jest bardzo prosty, ale oprócz porów i esencjonalnego bulionu warto mieć pod ręką odrobinę gałki muszkatołowej i kawałek sera. Ale nie byle jakiego - najlepiej sprawdzi się ser w typie greckiej fety.
Joerg Beuge /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na smaczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa krem z pora to ciekawa odmiana od rosołów i pomidorówek. Przepis jest banalny, a smak głęboki i wręcz uzależniający. Dodatek sera w typie greckiej fety sprawi, że zupa nie tylko będzie smaczniejsza, ale także bardziej kremowa. Oto przepis, który pokochasz już po pierwszej porcji.
Zupa porowa - przepis na szybki i pyszny obiad
Składniki:
4 pory
1 litr bulionu lub lekkiego rosołu
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
ok. 50 g sera feta
sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
masło
Sposób wykonania:
Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Z porów odetnij twarde, zielone liście, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż posiekanego pora. Podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż się zrumienią, a pod koniec smażenia dołóż czosnek. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokruszony ser. Kiedy się rozpuści, całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
Dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami.