Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku

Przedstawiamy przepis na lasagne z mielonym mięsem, czyli makaron przekładany sosem pomidorowym i beszamelowym. To danie jest wyjątkowo pożywne i świetnie sprawdzi się zimą. Dobrze przyprawione będzie miało niepowtarzalny smak i aromat.

Makaron z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym będzie doskonałym rozwiązaniem na zimowy obiad. Aby miał intensywny smak, należy właściwie przyprawić sosy. Najlepiej sprawdzą się tutaj czosnek, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na lasagne - przepyszne danie o aromatycznym smaku

Składniki:

  • opakowanie makaronu lasagne,
  • tarty ser do posypania,
  • pół kilo mielonego mięsa,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół litra passaty pomidorowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka cukru.

Sos beszamelowy:

  • trzy szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • ćwierć szklanki mąki,
  • trzy szczypty gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Bita śmietanaJak zrobić bitą śmietanę? Trik z wiatraczkami skróci czas przygotowania

Lasagne zrobisz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Mielone mięso usmaż na patelni z solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Do usmażonego mięsa dodaj passatę pomidorową i wymieszaj dokładnie całość. Dodaj soli i pieprzu oraz oregano i bazylię do smaku. Następnie dodaj płaską łyżeczkę cukru i wszystko wymieszaj. Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i wymieszaj całość aż powstanie gładka, jednolita masa. Dolej do garnka część mleka i rozmieszaj z mąką i masłem. Dodaj resztę mleka i przyprawy. Gotuj całość aż do uzyskania lekko gęstej konsystencji sosu.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozsmaruj na dnie część sosu beszamelowego. 
  5. Sos beszamelowy przykryj płatami makaronu. Makaron posmaruj ponownie beszamelem i połową sosu pomidorowego z mielonym mięsem.
  6. Następnie posyp całość startym serem i ułóż kolejną warstwę makaronu. Rozsmaruj na nim sos beszamelowy, rozłóż do końca sos mięsny i posyp żółtym serem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę makaronu, sosu beszamelowego i tartego sera.
  7. Piecz w 200 st. C w rozgrzanym piekarniku przez około czterdzieści minut. Smacznego!

Chlebowa lasagneCo zrobić z czerstwego chleba? Chlebowa lasagne to najlepszy pomysł

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: