-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
Przedstawiamy przepis na lasagne z mielonym mięsem, czyli makaron przekładany sosem pomidorowym i beszamelowym. To danie jest wyjątkowo pożywne i świetnie sprawdzi się zimą. Dobrze przyprawione będzie miało niepowtarzalny smak i aromat.
Makaron z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym będzie doskonałym rozwiązaniem na zimowy obiad. Aby miał intensywny smak, należy właściwie przyprawić sosy. Najlepiej sprawdzą się tutaj czosnek, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na lasagne - przepyszne danie o aromatycznym smaku
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne,
- tarty ser do posypania,
- pół kilo mielonego mięsa,
- dwa ząbki czosnku,
- pół litra passaty pomidorowej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka suszonej bazylii,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka cukru.
Sos beszamelowy:
- trzy szklanki mleka,
- pół kostki masła,
- ćwierć szklanki mąki,
- trzy szczypty gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Lasagne zrobisz w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
- Mielone mięso usmaż na patelni z solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Do usmażonego mięsa dodaj passatę pomidorową i wymieszaj dokładnie całość. Dodaj soli i pieprzu oraz oregano i bazylię do smaku. Następnie dodaj płaską łyżeczkę cukru i wszystko wymieszaj. Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
- Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i wymieszaj całość aż powstanie gładka, jednolita masa. Dolej do garnka część mleka i rozmieszaj z mąką i masłem. Dodaj resztę mleka i przyprawy. Gotuj całość aż do uzyskania lekko gęstej konsystencji sosu.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozsmaruj na dnie część sosu beszamelowego.
- Sos beszamelowy przykryj płatami makaronu. Makaron posmaruj ponownie beszamelem i połową sosu pomidorowego z mielonym mięsem.
- Następnie posyp całość startym serem i ułóż kolejną warstwę makaronu. Rozsmaruj na nim sos beszamelowy, rozłóż do końca sos mięsny i posyp żółtym serem. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę makaronu, sosu beszamelowego i tartego sera.
- Piecz w 200 st. C w rozgrzanym piekarniku przez około czterdzieści minut. Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl