Ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem puszystego kremu. Ekspresowy wypiek na każdą okazję

Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na szybki poczęstunek i ekspresowy wypiek do kawy. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a efekt sprawi, że najwięksi smakosze będą zachwyceni! Kluczowy jest jednak dodatek puszystego kremu na bazie jajek i mleka.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki to prawdziwy rarytas, szczególnie te, które można przygotować w łatwy i szybki sposób. Warto zatem wyróżnić ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem puszystego kremu. Są gotowe w zaledwie kwadrans, a smakiem mogą konkurować z najlepszymi deserami!

Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego 

Ciasto francuskie to produkt, który nigdy nie zawodzi i jest gotowy w zaledwie kilka minut. Mowa tu oczywiście o sklepowym produkcie, który znacznie ułatwia przygotowanie domowych wypieków i wytrawnych przekąsek. Jeśli goście zaskoczyli cię wizytą lub szukasz pomysłu na szybki deser, przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu są prawdziwym strzałem w dziesiątkę! 

Słodki i oryginalny deser bazuje na prostych składnikach i nie wymaga wygórowanych umiejętności. Kluczowy jest jednak krem zrobiony na mleku, jajach oraz aromatycznej skórce z cytryny. W połączeniu z płatami ciasta da spektakularny i wyjątkowo smaczny efekt!

Zobacz wideo https://haps.pl/Haps/7,167251,29306154,zacznij-rok-z-dobrym-smakiem-ta-przekaska-z-ciasta-francuskiego.html

Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z puszystym kremem

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka schłodzonej śmietanki 30 proc.
  • 4 żółtka,
  • 90 g cukru,
  • skórka z cytryny,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy na blacie i kroimy na równe kwadraty. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut - powinno być ładnie zarumienione. Po tym czasie ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu - do rondelka przelewamy mleko i dodajemy skórkę z cytryny. Składniki podgrzewamy. 
  3. W misce łączymy żółtka i cukier - ubijamy ręcznie trzepaczką do uzyskania puszystej masy. Wówczas dosypujemy stopniowo skrobię, cały czas mieszając. 
  4. Masę jajeczną dodajemy do mleka, wcześniej jednak wyciągamy z nabiału skórkę cytryny. Całość dokładnie mieszamy do powstania gęstego kremu. Pozostawiamy do przestygnięcia. 
  5. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z chłodnym kremem, cały czas miksując. Tak przygotowany krem przekładamy do szprycy. 
  6. Ciasteczka kroimy na pół i estetycznie wypełniamy kremem. Jeśli nie posiadamy szprycy, możemy nakładać go łyżką. Masę przykrywamy drugą częścią ciasteczka - całość oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.