-
Haps
-
Jak przygotować
- Zacznij rok z dobrym smakiem. Ta przekąska z ciasta francuskiego to 30 minut roboty i całonocny zachwyt gości
Zacznij rok z dobrym smakiem. Ta przekąska z ciasta francuskiego to 30 minut roboty i całonocny zachwyt gości
Sylwester tuż tuż, warto więc znaleźć przystawki i przekąski, które zasmakują gościom i które zrobią na nich wrażenie. Ekspresową i bardzo smaczną propozycją są zielone zawijasy z ciasta francuskiego. Smak dopełnia aromatyczny ser. Spróbuj ich kończąc ten rok.
Ciasto francuskie znajduje zastosowanie w niejednej kuchni. Najczęściej przygotowane są z niego szybkie ciasteczka, kanapeczki, a nawet wytrawne paluszki. Jego najpopularniejsze zastosowanie to wszystkim znane croissanty wypełnione czekoladą. Oprócz tych francuskich przysmaków na liście rzeczy do zrobienia znajdują się rurki z kremem, sakiewki z warzywnym wnętrzem, a także paszteciki. Każdy, kto lubi smak tego ciasta na pewno znajdzie idealny przepis dla siebie. Dodatkowo ciasto to wyśmienicie sprawdza się wtedy, gdy nie ma się za dużo czasu, a goście już prawie pukają do drzwi.
Tiktokerka @natalia_lichwala_spam niedawno pokazała swój pomysł na szybką przekąskę. Jej zdaniem idealnie wplata się w klimat sylwestrowy. Jest błyskawiczna do przygotowania i potrzebujesz do niej zaledwie 5 składników. Przepis można wykonać nawet kilkanaście minut przed samym spotkaniem ze znajomymi, aby zawarty w niej ser camembert był ciepły i aksamitny.
Przepis na serowe zawijasy
Składniki
- 2 ciasta francuskie,
- ser camembert,
- słoiczek zielonego pesto,
- sezam,
- jajko.
Zobacz wideo
Chipsy warzywne
Sposób przygotowania
- Ciasta francuskie rozwiń na blaszce i wytnij z nich duże, równe koła.
- Jedno ciasto posmaruj grubą warstwą zielonego pesto, na środku ułóż ser camembert.
- Całość przykryj drugim ciastem francuskim, dokładnie dociśnij.
- Zaczynając od sera nacinaj ciasto w dół. Następnie każdy powstały pasek zawiń dwukrotnie tworząc zawijasy.
- Jajko roztrzep i posmaruj nim całe ciasto. Na końcu udekoruj sezamem.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-17 minut, do zarumienienia.