Oponki serowe. Przepis na karnawałowe łakocie - lekkie i delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach

Oponki serowe to świetny pomysł na karnawałowe małe co nieco. Przepis na nie nie jest trudny, dlatego warto spróbować przyrządzić je we własnym domu. Mają bardzo delikatną konsystencję i prawdziwie fenomenalny smak.

W czasie karnawału oponki serowe sprawdzą się idealnie. Podajemy przepis, z którym wyjdą doskonale. Ich smak z pewnością nie pozwoli wam się od nich oderwać. Jak je zrobić? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, zarobić ciasto i wyciąć oponki. Ostatni krok to ich smażenie na oleju ze specjalnym dodatkiem.

Zobacz wideo Poleśniki

Oponki serowe - przepis na karnawałowe przysmaki

Tajemniczym składnikiem oponek serowych jest spirytus, który dodaje się do oleju, na którym będą się smażyły. Dzięki niemu uzyskają charakterystyczny, aromatyczny smak. Przygotowanie oponek zwykle zajmuje około godziny.

Składniki:

  • pół kilo sera półtłustego,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • cztery żółtka,
  • łyżeczka octu,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Wykonanie oponek zajmie wam około godziny

Przygotowanie:

  1. Przeciśnij twaróg przez praskę. Wysyp mąkę do miski. Dodaj kolejno przeciśnięty ser, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, śmietanę oraz ocet.
  2. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okrągłe fragmenty i wykrawaj na ich środkach dziurki, aby uzyskać kształt oponki.
  4. W dość sporym garnku rozgrzej olej ze spirytusem. Smaż oponki do momentu, aż będą miały złoty kolor.
  5. Usmażone oponki układaj na ręczniku papierowym, żeby nadmiar tłuszczu mógł z nich ociec.
  6. Na koniec oprósz je cukrem pudrem. 
  7. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.