Chłopski garnek - przepis na inflacyjny obiad. Daj drugie życie temu, co zalega w lodówce

Chłopski garnek - przepis na kolejny inflacyjny obiad. Dlaczego? Bo możesz użyć wszystkich warzyw zalegających w lodówce, nie wydając na jego przygotowanie ani grosza. Mimo to obiad będzie smakował obłędnie. Jak przygotować chłopski garnek? Podpowiadamy.

Chłopski garnek to już jak sama nazwa wskazuje jednogarnkowy obiad, który świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na gotowanie i sprzątanie. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które z pewnością mamy w domu i zalegają nam w lodówce.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Chłopski garnek - przepis na kolejny inflacyjny obiad. Rozgrzewa do czerwoności

Jeśli szukasz pomysłu na tani i szybki obiad, po którym nie trzeba zmywać kilkunastu garnków i patelni, trafiłeś w dziesiątkę. To danie, które nie wymaga również żadnych umiejętności, a mimo to smakuje obłędnie i rozgrzewa w te chłodne zimowe dni.

Chłopski garnek to danie w duchu zero waste. Warto więc użyć warzyw, które zalegają nam w lodówce oraz resztek mięsa - na przykład kiełbasy czy boczku. Najważniejsze jednak, by nie zapominać o dużej ilości przypraw, które nadadzą potrawie aromatu i smaku. Oto nasza propozycja listy składników:

  • 300 g mięsa - np. boczku bądź kiełbasy,
  • papryka,
  • cebula,
  • pomidor,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ziemniaki,
  • pół główki kapusty,
  • 1,5 litra bulionu,
  • przecier pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • chilli (opcjonalnie),
  • bazylia,
  • oregano.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chłopski garnek - obiad zero waste. Sposób przygotowania krok po kroku

Do chłopskiego garnka potrzebny jest duży garnek, w którym łatwo będzie wymieszać składniki. Podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu. Szatkujemy kapustę i dodajemy do garnka. Następnie dusimy przez około 20 minut.

Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, paprykę i pomidora oraz zioła i przyprawy. Pozostawiamy na kolejne 15 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przez chwilę dusimy. Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietką. Smacznego!

Więcej o: