Chłopski garnek to już jak sama nazwa wskazuje jednogarnkowy obiad, który świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na gotowanie i sprzątanie. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które z pewnością mamy w domu i zalegają nam w lodówce.
Jeśli szukasz pomysłu na tani i szybki obiad, po którym nie trzeba zmywać kilkunastu garnków i patelni, trafiłeś w dziesiątkę. To danie, które nie wymaga również żadnych umiejętności, a mimo to smakuje obłędnie i rozgrzewa w te chłodne zimowe dni.
Chłopski garnek to danie w duchu zero waste. Warto więc użyć warzyw, które zalegają nam w lodówce oraz resztek mięsa - na przykład kiełbasy czy boczku. Najważniejsze jednak, by nie zapominać o dużej ilości przypraw, które nadadzą potrawie aromatu i smaku. Oto nasza propozycja listy składników:
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do chłopskiego garnka potrzebny jest duży garnek, w którym łatwo będzie wymieszać składniki. Podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu. Szatkujemy kapustę i dodajemy do garnka. Następnie dusimy przez około 20 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, paprykę i pomidora oraz zioła i przyprawy. Pozostawiamy na kolejne 15 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przez chwilę dusimy. Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietką. Smacznego!