Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Lasagne to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. W klasycznej wersji składa się z makaronu, sosu pomidorowego z mięsem i sosu beszamelowego. Ale Nigella Lawson na oficjalnej stronie internetowej oraz w książce "Nigella's Christmas" podzieliła się przepisem na lasagne z dynią i kozim serem. Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy! Koniecznie wypróbujcie recepturę Nigelli. Na pewno nie pożałujecie.
Jak zrobić lasagne jesienną? Potrzebujesz odpowiednich produktów
Do zrobienia lasagne z dynią i kozim serem potrzebujesz następujących produktów:
Do nadzienia dyniowego:
- oliwy - 30 ml,
- masła - 30 g,
- szałwii (świeżej) - 8 listków,
- cebuli - 2 sztuk,
- czosnku - 3 ząbków,
- dyni (obranej, bez pestek i pokrojonej w kostkę) - średniej wielkości,
- wermutu lub białego wina - 75 ml,
- wody - 60 ml,
- krojonych pomidorów - opakowania,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Do sosu pomidorowego:
- passaty pomidorowej - 3/4 litra,
- wody - pół litra,
- cukru - 2 łyżek,
- soli - łyżki,
- pieprzu ręcznie mielonego do smaku.
Do warstwy serowej:
- miękkiego sera koziego - 450 g,
- serka ricotta - pół kilograma,
- jajek - 3 sztuk,
- świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Dodatkowo przygotuj:
- plastry makaronu do lasagne - pół kilograma
- mozzarellę - 2 kulki,
- prażone orzeszki pinii - garść.
Jak zrobić lasagne z dynią i kozim serem? To nie takie trudne
Przyrządzanie jesiennej lasagne zacznij od zrobienia sosu pomidorowego. Wymieszaj wszystkie składniki na gładki sos, po czym przejdź do następnej czynności:
Masa dyniowa:
- Podsmaż na maśle listki szałwii przez dwie minuty;
- Dodaj posiekany czosnek z cebulą i smaż przez 10 minut,
- Na koniec dodaj dynię i duś przez kolejne pięć minut, po czym dodaj wermut (lub wino), wodę i pokrojone pomidory;
- Wymieszaj całość, duś przez godzinę pod przykryciem i ewentualnie posól do smaku, po czym pozostaw do ostygnięcia;
Warstwa serowa:
- Ubij ser kozi z ricottą, jajkami, gałką muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie jesiennej lasagne:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C;
- Na dno żaroodpornego naczynia wylej pół litra zimnego sosu pomidorowego, po czym nakładaj masy według poniższej kolejności:
trzy arkusze lasagne - masa dyniowa - masa serowa - trzy arkusze lasagne;
- Proces powtarzaj do momentu, aż skończą ci się składniki. Na szczyt wylej sos pomidorowy i ułóż plastry mozzarelli;
- Lasagne piecz przez godzinę, po czym pozostaw na około kwadrans do przestygnięcia, aby łatwiej było kroić.
- Podawaj z posypką z prażonych orzeszków pinii.
Smacznego!