Jak zrobić lasagne jesienną z dynią i kozim serem? Najlepiej z prostego przepisu Nigelli Lawson

Jak zrobić lasagne jesienną z dynią i kozim serem? Najlepiej z przepisu Nigelli Lawson. Lasagna będzie pyszna i aromatyczna, w sam raz na powitanie jesieni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Lasagne to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. W klasycznej wersji składa się z makaronu, sosu pomidorowego z mięsem i sosu beszamelowego. Ale Nigella Lawson na oficjalnej stronie internetowej oraz w książce "Nigella's Christmas" podzieliła się przepisem na lasagne z dynią i kozim serem. Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy! Koniecznie wypróbujcie recepturę Nigelli. Na pewno nie pożałujecie.

Jak zrobić lasagne jesienną? Potrzebujesz odpowiednich produktów

Do zrobienia lasagne z dynią i kozim serem potrzebujesz następujących produktów:

Do nadzienia dyniowego:

  • oliwy - 30 ml,
  • masła - 30 g,
  • szałwii (świeżej) - 8 listków,
  • cebuli - 2 sztuk,
  • czosnku - 3 ząbków,
  • dyni (obranej, bez pestek i pokrojonej w kostkę) - średniej wielkości,
  • wermutu lub białego wina - 75 ml,
  • wody - 60 ml,
  • krojonych pomidorów - opakowania,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Do sosu pomidorowego:

  • passaty pomidorowej - 3/4 litra,
  • wody - pół litra,
  • cukru - 2 łyżek,
  • soli - łyżki,
  • pieprzu ręcznie mielonego do smaku.

Do warstwy serowej:

  • miękkiego sera koziego - 450 g,
  • serka ricotta - pół kilograma,
  • jajek - 3 sztuk,
  • świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Dodatkowo przygotuj:

  • plastry makaronu do lasagne - pół kilograma
  • mozzarellę - 2 kulki, 
  • prażone orzeszki pinii - garść.

Jak zrobić lasagne z dynią i kozim serem? To nie takie trudne

Przyrządzanie jesiennej lasagne zacznij od zrobienia sosu pomidorowego. Wymieszaj wszystkie składniki na gładki sos, po czym przejdź do następnej czynności:

Masa dyniowa:

  1. Podsmaż na maśle listki szałwii przez dwie minuty;
  2. Dodaj posiekany czosnek z cebulą i smaż przez 10 minut,
  3. Na koniec dodaj dynię i duś przez kolejne pięć minut, po czym dodaj wermut (lub wino), wodę i pokrojone pomidory;
  4. Wymieszaj całość, duś przez godzinę pod przykryciem i ewentualnie posól do smaku, po czym pozostaw do ostygnięcia;

Warstwa serowa:

  1. Ubij ser kozi z ricottą, jajkami, gałką muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie jesiennej lasagne:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C;
  2. Na dno żaroodpornego naczynia wylej pół litra zimnego sosu pomidorowego, po czym nakładaj masy według poniższej  kolejności:
    trzy arkusze lasagne - masa dyniowa - masa serowa - trzy arkusze lasagne;
  3. Proces powtarzaj do momentu, aż skończą ci się składniki. Na szczyt wylej sos pomidorowy i ułóż plastry mozzarelli;
  4. Lasagne piecz przez godzinę, po czym pozostaw na około kwadrans do przestygnięcia, aby łatwiej było kroić. 
  5. Podawaj z posypką z prażonych orzeszków pinii.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.