Lasagne - przepis. Obiadowy hit, którego smaku nie da się zapomnieć. Pamiętaj o sosie, a wyjdzie ci arcydzieło

Lasagne to potrawa, która zasługuje na miano kultowej. Mimo że oryginalnie jest to włoskie danie, wpisało się idealnie w polskie gusta, stąd tak często gości na naszych stołach. Jak zrobić lasagne idealną? Ważny jest sos beszamelowy - jego dodatek wspaniale łączy smaki.

Więcej pysznych obiadowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Czy można wyobrazić sobie lepszy obiad niż pyszna, aromatyczna lasagne? Połączenie mielonego mięsa, makaronu, delikatnego sosu i aromatycznych przypraw sprawia, że na samą myśl cieknie nam ślinka. Przepis na lasagne jest bardzo łatwy, musisz jednak pamiętać o beszamelu, jego dodatek to istota smaku tego pysznego dania.

Lasagne - przepis:

Składniki:

  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej (możesz również użyć karkówki lub szynki)
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (może być też passata pomidorowa)
  • przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • kilkanaście sztuk makaronu lasagne
  • około 300 g tartego sera (najlepsza będzie starta mozarella)

Ponadto sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 proc
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Lasagne - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie lasagne zacznij od posiekania cebuli. Rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i wrzuć posiekaną cebulkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodaj mięso mielone.
  2. Smaż chwilę na średnim ogniu, i kiedy mięso straci już różowy kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.
  3. Całość smaż do odparowania wszystkich płynów, co jakiś czas mieszając. Następnie dopraw mięso solą, pieprzem i ziołami.
  4. W rondelku rozgrzej dwie łyżki masła. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Po około 2 minutach dolej do rondelka mleko i śmietanę i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem (sos beszamel powinien być intensywny w smaku). Rondelek z sosem zdejmij z palnika.
  5. Płaty makaronu lasagne przez chwilę mocz w gorącej wodzie, by nieco zmiękły. 
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je masłem i ułóż warstwę makaronu. Na makaronie rozprowadź 3-4 łyżki sosu beszamel i warstwę mięsa. Mięso posyp tartą mozarellą i dokładnie wyrównaj. Na mięso połóż kolejną warstwę makaronu i postępuj analogicznie, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
  7. Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około pół godziny.

Taki obiad to prawdziwa uczta. Jeśli chcesz rozpieścić swoich domowników, zrób lasagne. Zobaczysz, że będą zachwyceni.

Wskazówka: Lasagne krój na kawałki, kiedy nieco przestygnie. Wtedy sos beszamelowy stężeje i porcje będą się lepiej nakładać.

Zobacz wideo
Więcej o: