Więcej pysznych obiadowych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Czy można wyobrazić sobie lepszy obiad niż pyszna, aromatyczna lasagne? Połączenie mielonego mięsa, makaronu, delikatnego sosu i aromatycznych przypraw sprawia, że na samą myśl cieknie nam ślinka. Przepis na lasagne jest bardzo łatwy, musisz jednak pamiętać o beszamelu, jego dodatek to istota smaku tego pysznego dania.
Lasagne - przepis:
Składniki:
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej (możesz również użyć karkówki lub szynki)
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów (może być też passata pomidorowa)
- przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
- kilkanaście sztuk makaronu lasagne
- około 300 g tartego sera (najlepsza będzie starta mozarella)
Ponadto sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Lasagne - sposób przygotowania:
- Przygotowanie lasagne zacznij od posiekania cebuli. Rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i wrzuć posiekaną cebulkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodaj mięso mielone.
- Smaż chwilę na średnim ogniu, i kiedy mięso straci już różowy kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.
- Całość smaż do odparowania wszystkich płynów, co jakiś czas mieszając. Następnie dopraw mięso solą, pieprzem i ziołami.
- W rondelku rozgrzej dwie łyżki masła. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Po około 2 minutach dolej do rondelka mleko i śmietanę i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem (sos beszamel powinien być intensywny w smaku). Rondelek z sosem zdejmij z palnika.
- Płaty makaronu lasagne przez chwilę mocz w gorącej wodzie, by nieco zmiękły.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je masłem i ułóż warstwę makaronu. Na makaronie rozprowadź 3-4 łyżki sosu beszamel i warstwę mięsa. Mięso posyp tartą mozarellą i dokładnie wyrównaj. Na mięso połóż kolejną warstwę makaronu i postępuj analogicznie, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
- Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około pół godziny.
Taki obiad to prawdziwa uczta. Jeśli chcesz rozpieścić swoich domowników, zrób lasagne. Zobaczysz, że będą zachwyceni.
Wskazówka: Lasagne krój na kawałki, kiedy nieco przestygnie. Wtedy sos beszamelowy stężeje i porcje będą się lepiej nakładać.