Przepis na lasagne odstrasza niejednego kucharza ilością składników, jednak w gruncie rzeczy danie to przygotowuje się niezwykle łatwo i przyjemnie. Obiad we włoskim stylu z pewnością zachwyci każde podniebienie swoją niebanalną formą i znakomitym smakiem. Warto jednak odpowiednio się do przyrządzenia lasagne przygotować.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Selera kroimy w bardzo małą kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulkę szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dokładnie smażymy. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy z warzywami. Następnie dorzucamy partiami mięso mielone. Całość smażymy, aż mięso będzie brązowe.
Gdy zawartość garnka będzie gotowa, wlewamy bulion, koncentrat oraz passatę. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy, by nie przypalić sosu.
W czasie gdy sos boloński się gotuje, przygotowujemy beszamel. W mniejszym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy oba sosy są gotowe, pozostaje ułożyć lasagne w brytfance. Szklaną formę smarujemy masłem i wylewamy na dno niewielką ilość sosu beszamelowego. Układamy pierwszą warstwę płatów makaronu, na którą wylewamy sos boloński. Następnie lejemy sos beszamelowy, posypujemy serem i robimy kolejną warstwę makaronu. Powtarzamy cały proces do skończenia składników, pamiętając, że lasagne kończy się warstwą sosu beszamelowego posypanego parmezanem.
Tak przygotowaną lasagne pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza (góra-dół). W połowie czasu pieczenia warto brytfankę przykryć folią aluminiową, by nie przypalić wierzchu dania. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy odczekać kilka minut, by lasagne się delikatnie przestudziła. Każdy kawałek warto przystroić listkiem bazylii. Ten włoski obiad będzie smakować obłędnie. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl