Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersji tego dania.
Karol Okrasa to wirtuoz kuchni polskiej. To on łączy najróżniejsze smaki tak, aby tradycyjne dania podawać w nieco inny sposób. W tym przypadku pod lupę wziął bigos i zmienił go tak, aby był posiłkiem postnym. W takiej wersji powinien przypaść do gustu każdemu, kto uwielbia ryby i kapustę kiszoną. Jesteście ciekawi tego połączenia? Nic dziwnego! Poniżej znajdziecie przepis.
REKLAMA
Przepis na bigos rybny Karola Okrasy
Składniki:
1 cebula,
1 cytryna,
3 ząbki czosnku,
1 kg filetów z dorsza,
pół kilo kiszonej kapusty,
liście laurowe,
ziele angielskie,
łyżka suszonego majeranku,
150 g masła,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka miodu,
3 łyżki oleju,
czerwona papryczka chili,
pieprz,
sól,
garść suszonych grzybów,
3 łyżki suszonej żurawiny,
200 ml wody.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namocz suszone grzyby w ciepłej wodzie.
Rybę oczyść ze skóry, pokrój na większą kostkę, posól i obtocz w mące pszennej. Następnie obsmaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.
Kiszoną kapustę w razie potrzeby opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę, czosnek wyjmij z łupin i rozgnieć. Warzywa zeszklij na oleju, na którym smażył się dorsz. Następnie dodaj kapustę, namoczone i odsączone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość duś przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj masło, wodę, żurawinę, pieprz i majeranek. Papryczkę chili opłucz i drobno posiekaj. Dodaj ją do składników.
Cytrynę spać i zetrzyj. Skórkę umieść w garnku z kapustą. Dodaj również miód.
Zawartość garnka przenieś do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż dorsza. Całość piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 40 minut.