W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy

Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersji tego dania.

Karol Okrasa to wirtuoz kuchni polskiej. To on łączy najróżniejsze smaki tak, aby tradycyjne dania podawać w nieco inny sposób. W tym przypadku pod lupę wziął bigos i zmienił go tak, aby był posiłkiem postnym. W takiej wersji powinien przypaść do gustu każdemu, kto uwielbia ryby i kapustę kiszoną. Jesteście ciekawi tego połączenia? Nic dziwnego! Poniżej znajdziecie przepis.

Przepis na bigos rybny Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 kg filetów z dorsza,
  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • czerwona papryczka chili,
  • pieprz,
  • sól,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 200 ml wody.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz suszone grzyby w ciepłej wodzie.
  2. Rybę oczyść ze skóry, pokrój na większą kostkę, posól i obtocz w mące pszennej. Następnie obsmaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.
  3. Kiszoną kapustę w razie potrzeby opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
  4. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę, czosnek wyjmij z łupin i rozgnieć. Warzywa zeszklij na oleju, na którym smażył się dorsz. Następnie dodaj kapustę, namoczone i odsączone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość duś przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj masło, wodę, żurawinę, pieprz i majeranek. Papryczkę chili opłucz i drobno posiekaj. Dodaj ją do składników.
  6. Cytrynę spać i zetrzyj. Skórkę umieść w garnku z kapustą. Dodaj również miód.
  7. Zawartość garnka przenieś do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż dorsza. Całość piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 40 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.