-
Haps
-
Jak przygotować
- W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy
W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy
Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersji tego dania.
Karol Okrasa to wirtuoz kuchni polskiej. To on łączy najróżniejsze smaki tak, aby tradycyjne dania podawać w nieco inny sposób. W tym przypadku pod lupę wziął bigos i zmienił go tak, aby był posiłkiem postnym. W takiej wersji powinien przypaść do gustu każdemu, kto uwielbia ryby i kapustę kiszoną. Jesteście ciekawi tego połączenia? Nic dziwnego! Poniżej znajdziecie przepis.
Przepis na bigos rybny Karola Okrasy
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 kg filetów z dorsza,
- pół kilo kiszonej kapusty,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- łyżka suszonego majeranku,
- 150 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka miodu,
- 3 łyżki oleju,
- czerwona papryczka chili,
- pieprz,
- sól,
- garść suszonych grzybów,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 200 ml wody.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namocz suszone grzyby w ciepłej wodzie.
- Rybę oczyść ze skóry, pokrój na większą kostkę, posól i obtocz w mące pszennej. Następnie obsmaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.
- Kiszoną kapustę w razie potrzeby opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę, czosnek wyjmij z łupin i rozgnieć. Warzywa zeszklij na oleju, na którym smażył się dorsz. Następnie dodaj kapustę, namoczone i odsączone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość duś przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj masło, wodę, żurawinę, pieprz i majeranek. Papryczkę chili opłucz i drobno posiekaj. Dodaj ją do składników.
- Cytrynę spać i zetrzyj. Skórkę umieść w garnku z kapustą. Dodaj również miód.
- Zawartość garnka przenieś do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż dorsza. Całość piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 40 minut.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl