We Włoszech lasagne alla Bolognese to typowa niedzielna potrawa. Prosta i smaczna kuchnia włoska podbiła również serca Polaków, którzy przygotowują smaki słonecznej Italii we własnych domach. Zdarza się jednak, że pomijamy niektóre składniki, żeby zaoszczędzić na czasie. Czasem jednak nie warto tego robić, zwłaszcza jeśli chodzi o beszamel w lasagne.
Składniki:
Beszamel:
Przygotowanie lasagne zacznij od sosu bolognese. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone, a się podsmaży, dodaj pomidory z puszki z zalewą. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj sól i pieprz.
Na innej patelni rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Następnie bardzo powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Powstały w ten sposób sos doprowadź do wrzenia. Gdy beszamel zgęstnieje, zdejmij go z ognia i dodaj gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim pierwszą warstwę makaronu. Następnie wykładaj kolejno beszamel, sosem bolognese, parmezan i znów makaron, do wyczerpania składników. Ostatnie trzy warstwy powinny składać się z makaronu, beszamelu i sera.
Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 35 minut.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl