• Link został skopiowany

Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników

Carpaccio z buraka to alternatywne danie dla tradycyjnego carpaccio wykonanego z wołowiny. Z każdym rokiem carpaccio z buraka zyskuje popularność i coraz częściej gości na polskich stołach. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników. Zdjęcie ilustracyjne
istock / IrKiev

Carpaccio z buraków - połączenie buraków, sera, orzechów i rukoli

Carpaccio z buraków można przyrządzić na wiele sposobów. Bazowymi składnikami są tutaj: buraki (sprawdzą się także młode buraki), rukola, orzechy i ser. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować. Dodać ulubiony rodzaj orzechów czy też sera. Wykonanie takiej przystawki jest banalne, a przy tym można śmiało napisać, że sprawdzi się ona nawet podczas nieco bardziej uroczystej kolacji. Recepturę znajdziecie poniżej.

Carpaccio z buraka - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2-4 upieczone buraki
  • 2-3 garści rukoli
  • około 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2-3 garści parmezanu

Składniki na sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1/2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

  1. Zapiecz buraki, ostudź i obierz ze skórki.
  2. Następnie pokrój je na cienkie plastry.
  3. Dalej rozłóż je na talerzu. Posyp po wierzchu rukolą.
  4. Dodaj orzechy oraz ser. Posyp przyprawami do smaku.
  5. Przygotuj sos. Wymieszaj składniki na sos ze sobą i polej całą przystawkę.
Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Carpaccio z buraka - przepis z serem feta i orzeszkami pinii

Carpaccio z buraka z serem feta? Jeśli lubicie tego typu sery, to z całą pewnością ten przepis jest dla Was. Przejdźmy od razu do wykonania:

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1 garść orzeszków pinii
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek
  • odrobina miodu i musztardy - do smaku
  • 2/3 kostki sera feta
  • 1 duży upieczony burak (lub kilka małych)

Wykonanie:

  1. Obierz burak. Pokrój go na plastry.
  2. Rozłóż na plastrach buraka rukolę. Możesz ją delikatnie porwać.
  3. Dalej pokrój ser feta w kostkę.
  4. Rozsyp go na rukoli.
  5. Rozłóż także orzeszki pinii.
  6. Przejdź do wykonania sosu.
  7. Połącz oliwę, miód, musztardę.
  8. Dopraw ewentualnie do smaku.
  9. Polej równomiernie rukolę.
  10. Nasze kulinarne arcydzieło jest gotowe do podania.

Co zrobić z buraka oprócz carpaccio? Czas na buraczany mus! Idealny na lato!

Co zrobić z młodych buraków oprócz carpaccio? Burak to wbrew pozorom bardzo uniwersalne warzywo, które pozwala nam stworzyć wiele przepysznych potraw. Jednym z takich dań jest aksamitny krem, czyli szybka, lekka, a przy tym pożywna przystawka na co dzień lub idealna propozycja na obiad w upalny dzień.

Składniki:

  • 2-5 buraków
  • 3 jabłka
  • odrobina cynamonu i kardamonu
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Następnie umieść je w blenderze.
  3. Dodaj umyte i obrane jabłka. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych.
  4. Dodaj odrobinę wody i soku z cytryny.
  5. Całość dopraw do smaku.
  6. Mus możesz podgrzać przed podaniem.

Opcjonalnie mus z młodych buraków można podawać z listkami świeżej mięty. Danie będzie jeszcze ciekawsze i o wiele bardziej orzeźwiające.

Zobacz też: Szpinak w różnych odsłonach. Przepisy na szybkie, zdrowe i wyborne dania dla każdego

Więcej o: