Carpaccio z buraków - połączenie buraków, sera, orzechów i rukoli
Carpaccio z buraków można przyrządzić na wiele sposobów. Bazowymi składnikami są tutaj: buraki (sprawdzą się także młode buraki), rukola, orzechy i ser. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować. Dodać ulubiony rodzaj orzechów czy też sera. Wykonanie takiej przystawki jest banalne, a przy tym można śmiało napisać, że sprawdzi się ona nawet podczas nieco bardziej uroczystej kolacji. Recepturę znajdziecie poniżej.
Carpaccio z buraka - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2-4 upieczone buraki
- 2-3 garści rukoli
- około 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2-3 garści parmezanu
Składniki na sos:
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz - do smaku
- 1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
- Zapiecz buraki, ostudź i obierz ze skórki.
- Następnie pokrój je na cienkie plastry.
- Dalej rozłóż je na talerzu. Posyp po wierzchu rukolą.
- Dodaj orzechy oraz ser. Posyp przyprawami do smaku.
- Przygotuj sos. Wymieszaj składniki na sos ze sobą i polej całą przystawkę.
Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback
Carpaccio z buraka - przepis z serem feta i orzeszkami pinii
Carpaccio z buraka z serem feta? Jeśli lubicie tego typu sery, to z całą pewnością ten przepis jest dla Was. Przejdźmy od razu do wykonania:
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 1 garść orzeszków pinii
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa z oliwek
- odrobina miodu i musztardy - do smaku
- 2/3 kostki sera feta
- 1 duży upieczony burak (lub kilka małych)
Wykonanie:
- Obierz burak. Pokrój go na plastry.
- Rozłóż na plastrach buraka rukolę. Możesz ją delikatnie porwać.
- Dalej pokrój ser feta w kostkę.
- Rozsyp go na rukoli.
- Rozłóż także orzeszki pinii.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Połącz oliwę, miód, musztardę.
- Dopraw ewentualnie do smaku.
- Polej równomiernie rukolę.
- Nasze kulinarne arcydzieło jest gotowe do podania.
Co zrobić z buraka oprócz carpaccio? Czas na buraczany mus! Idealny na lato!
Co zrobić z młodych buraków oprócz carpaccio? Burak to wbrew pozorom bardzo uniwersalne warzywo, które pozwala nam stworzyć wiele przepysznych potraw. Jednym z takich dań jest aksamitny krem, czyli szybka, lekka, a przy tym pożywna przystawka na co dzień lub idealna propozycja na obiad w upalny dzień.
Składniki:
- 2-5 buraków
- 3 jabłka
- odrobina cynamonu i kardamonu
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
- Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie umieść je w blenderze.
- Dodaj umyte i obrane jabłka. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych.
- Dodaj odrobinę wody i soku z cytryny.
- Całość dopraw do smaku.
- Mus możesz podgrzać przed podaniem.
Opcjonalnie mus z młodych buraków można podawać z listkami świeżej mięty. Danie będzie jeszcze ciekawsze i o wiele bardziej orzeźwiające.
Zobacz też: Szpinak w różnych odsłonach. Przepisy na szybkie, zdrowe i wyborne dania dla każdego