Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z tradycyjnych i flagowych dań w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście barszcz czerwony, najchętniej podawany z uszkami. Warto jednak przygotować wcześniej zakwas by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią.
Jak zrobić aromatyczny zakwas z buraków?
Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania, kompletowanie składników i układanie wigilijnego menu. Klasyką, która co roku gości na stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Jak zatem przygotować idealną zupę? Kluczowy okaże się zakwas.
Zakwas z buraków to przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. Na liście produktów nie może zabraknąć świeżych warzyw i odpowiedniej mieszanki przypraw. Warto dodać także jabłka, dzięki czemu smak będzie dużo bogatszy i wyrazisty.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Zakwas z buraków - idealna baza do wigilijnego barszczu
Składniki:
- kilogram świeżych buraków,
- 2 jabłka,
- piętki razowego chleba na zakwasie,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- dwie łyżki ziarna kolendry,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 litry ciepłej, przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i obrane buraki kroimy w dużą kostkę lub grubsze plastry. Podobnie robimy z jabłkami i czosnkiem.
- Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego słoja, który wcześniej należy sparzyć. Dorzucamy przyprawy - sól, pieprz, lekko rozgniecioną kolendrę, ziele angielskie. Na koniec dodajemy chleb - warto podkreślić, że po trzech dniach należy go wyciągnąć.
- Całość zalewamy wodą, tak by przykryła składniki.
- Słój przykrywamy bawełnianą ściereczką i zabezpieczamy sznurkiem lub recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa.
- Zakwas z buraków jest gotowy po siedmiu dniach. Trzeba go tylko przecedzić i przelać do czystych butelek.