Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy

Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście produktów nie może zabraknąć świeżych warzyw, owoców i aromatycznych przypraw.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z tradycyjnych i flagowych dań w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście barszcz czerwony, najchętniej podawany z uszkami. Warto jednak przygotować wcześniej zakwas by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią

Jak zrobić aromatyczny zakwas z buraków?

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania, kompletowanie składników i układanie wigilijnego menu. Klasyką, która co roku gości na stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Jak zatem przygotować idealną zupę? Kluczowy okaże się zakwas. 

Zakwas z buraków to przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. Na liście produktów nie może zabraknąć świeżych warzyw i odpowiedniej mieszanki przypraw. Warto dodać także jabłka, dzięki czemu smak będzie dużo bogatszy i wyrazisty. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Zakwas z buraków - idealna baza do wigilijnego barszczu

Składniki: 

  • kilogram świeżych buraków,
  • 2 jabłka,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • dwie łyżki ziarna kolendry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 3 litry ciepłej, przegotowanej wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone i obrane buraki kroimy w dużą kostkę lub grubsze plastry. Podobnie robimy z jabłkami i czosnkiem. 
  2. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego słoja, który wcześniej należy sparzyć. Dorzucamy przyprawy - sól, pieprz, lekko rozgniecioną kolendrę, ziele angielskie. Na koniec dodajemy chleb - warto podkreślić, że po trzech dniach należy go wyciągnąć. 
  3. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła składniki. 
  4. Słój przykrywamy bawełnianą ściereczką i zabezpieczamy sznurkiem lub recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. 
  5. Zakwas z buraków jest gotowy po siedmiu dniach. Trzeba go tylko przecedzić i przelać do czystych butelek. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.