Barszcz czerwony - przepis. Esencjonalny wywar od Magdy Gessler. Zupa idealna nie tylko na Wigilię

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową zupę? A może potrzebujesz receptury na barszcz wigilijny? W obu przypadkach polecamy barszcz czerwony - przepis od samej Magdy Gessler. Wypróbujcie koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

W planach masz spotkanie rodzinne, a dalej nie wiesz jaką zupę zaserwować? Albo wigilijne potrawy, ale nie wiesz jak je przygotować we własnym zakresie? Nasz pomysł to barszcz czerwony i to według przepisu Magdy Gessler - królowej polskiej kuchni. Pomysł idealny dla miłośników przepysznej, czerwonej zupy. Możesz jeść ją samodzielnie lub dołożyć uszka, ravioli bądź groszek ptysiowy!

Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler składniki

Do zrobienia barszczu czerwonego według przepisu sławnej restauratorki, Magdy Gessler będziesz potrzebować następujących składników:

  • buraki - 3 kg,
  • jabłka (kwaśne) - 4 sztuki,
  • seler (korzeń) - pół (jeśli jest mały to w całości),
  • pietruszka (korzeń) - 2 sztuki,
  • por - 1 sztuka,
  • suszone grzyby (np. borowiki)
  • cebule (dość duże) - 3 sztuki,
  • ocet  - 5 łyżek,
  • liście laurowe - kilka sztuk,
  • ziele angielskie - kilka kulek,
  • pieprz ziarnisty - kilka kulek,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • goździki - kilka sztuk,
  • cukier - do smaku,
  • sól - do smaku.

Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler - przygotowanie

Aby przyrządzić barszcz czerwony Magdy Gessler, należy postępować według poniższej instrukcji:

  1. Zrób wywar z grzybów i zostaw do ostygnięcia;
  2. Buraki podziel na dwie części - pierwszą połowę zetrzyj na tarce (lub pokrój),
    a drugą - pieczemy w łupinach w piekarniku razem z dwiema cebulami;
  3. Tarte (pokrojone) buraki wrzucamy do garnka z selerem (ćwiartki), pietruszką i cebulą;
  4. Zalewamy warzywa wodą (do ich wysokości) i gotuj do wrzenia;
  5. Gdy wywar buraczany będzie wrzał, dodaj ocet, ziele angielskie, pieprz, goździki oraz cukier;
  6. Gotuj do momentu, aż buraki zmiękną;
  7. Upieczone buraki zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Gotuj na małym ogniu.
    Nie doprowadź do wrzenia!
  8. Zdejmij wywar z ognia, dodaj wywar z grzybów (ok. pół litra) wraz z czosnkiem, pieczonymi cebulami i skórkami kwaśnych jabłek. Zostaw na noc.

Z czym podawać barszcz czerwony? Zupa doskonale komponuje się z uszkami, ale też krokietami, ukraińskimi pielmieniami czy groszkiem ptysiowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.