Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
W planach masz spotkanie rodzinne, a dalej nie wiesz jaką zupę zaserwować? Albo wigilijne potrawy, ale nie wiesz jak je przygotować we własnym zakresie? Nasz pomysł to barszcz czerwony i to według przepisu Magdy Gessler - królowej polskiej kuchni. Pomysł idealny dla miłośników przepysznej, czerwonej zupy. Możesz jeść ją samodzielnie lub dołożyć uszka, ravioli bądź groszek ptysiowy!
Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler składniki
Do zrobienia barszczu czerwonego według przepisu sławnej restauratorki, Magdy Gessler będziesz potrzebować następujących składników:
- buraki - 3 kg,
- jabłka (kwaśne) - 4 sztuki,
- seler (korzeń) - pół (jeśli jest mały to w całości),
- pietruszka (korzeń) - 2 sztuki,
- por - 1 sztuka,
- suszone grzyby (np. borowiki)
- cebule (dość duże) - 3 sztuki,
- ocet - 5 łyżek,
- liście laurowe - kilka sztuk,
- ziele angielskie - kilka kulek,
- pieprz ziarnisty - kilka kulek,
- czosnek - 2 ząbki,
- goździki - kilka sztuk,
- cukier - do smaku,
- sól - do smaku.
Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler - przygotowanie
Aby przyrządzić barszcz czerwony Magdy Gessler, należy postępować według poniższej instrukcji:
- Zrób wywar z grzybów i zostaw do ostygnięcia;
- Buraki podziel na dwie części - pierwszą połowę zetrzyj na tarce (lub pokrój),
a drugą - pieczemy w łupinach w piekarniku razem z dwiema cebulami;
- Tarte (pokrojone) buraki wrzucamy do garnka z selerem (ćwiartki), pietruszką i cebulą;
- Zalewamy warzywa wodą (do ich wysokości) i gotuj do wrzenia;
- Gdy wywar buraczany będzie wrzał, dodaj ocet, ziele angielskie, pieprz, goździki oraz cukier;
- Gotuj do momentu, aż buraki zmiękną;
- Upieczone buraki zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru. Gotuj na małym ogniu.
Nie doprowadź do wrzenia!
- Zdejmij wywar z ognia, dodaj wywar z grzybów (ok. pół litra) wraz z czosnkiem, pieczonymi cebulami i skórkami kwaśnych jabłek. Zostaw na noc.
Z czym podawać barszcz czerwony? Zupa doskonale komponuje się z uszkami, ale też krokietami, ukraińskimi pielmieniami czy groszkiem ptysiowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.