• Link został skopiowany

Barszcz czerwony, czyli coś, co wszyscy uwielbiamy. Ten dodatek wzmocni jego smak

Barszcz czerwony kochają wszyscy i nie ma się co sprzeczać. Barszczyk świetnie smakuje zawsze i nie musisz czekać do świąt, by cieszyć się swoją ulubioną zupą. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na barszcz czerwony, którego smak wzmocnią...obierki jabłek.
Pyszny barszcz / zdj. ilustracyjne
yulyamade /Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Barszcz czerwony to jedna z naszych ukochanych zup. Głęboki smak i przepiękny kolor to zdecydowanie coś, co kochamy. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy barszcz czerwony, którego smak wzbogacą obierki z polskich, kwaśnych jabłek. Wychodzi naprawdę przepyszny. 

Barszcz czerwiny - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka suszonych grzybków
  • sok z cytryny lub ocet

Barszcz czerwony  - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagotowania bulionu. Do barszczu czerwonego szczególnie polecam bulion wołowy lub wieprzowy - ważne, by był intensywny i zawierał dość dużo warzyw. Kiedy bulion zawrze, dodaj do niego obrane i pokrojone w plastry buraki. Najlepiej użyć podłużnych buraków. Po dodaniu buraków do bulionu dodaj łyżkę octu - wtedy nie stracą koloru. Jabłka umyj pod zimną wodą i obierz je. Obierki z jabłek dodaj do zupy.
  2. Suszone grzyby skrusz w dłoniach i dodaj do wywaru. Czosnek pokrój na mniejsze części i wrzuć do zupy. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżkę majeranku i gotuj całość, aż buraki będą miękkie.
  3. Gotowy barszcz przecedź przez sitko i dopraw do smaku sokiem z cytryny, octem albo cukrem - w zależności, jaki smak lubisz. Barszcz czerwony podawaj z pierogami, krokietami lub utłuczonymi ziemniakami.

Kilka prostych kroków i pyszny barszcz gotowy. Zrób go dziś na obiad, twoi bliscy będą zachwyceni.

Zobacz wideo
Więcej o: