Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Barszcz czerwony to jedna z naszych ukochanych zup. Głęboki smak i przepiękny kolor to zdecydowanie coś, co kochamy. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy barszcz czerwony, którego smak wzbogacą obierki z polskich, kwaśnych jabłek. Wychodzi naprawdę przepyszny.
Barszcz czerwiny - przepis:
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg buraków
- 2 litry bulionu lub rosołu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz, majeranek
- kilka suszonych grzybków
- sok z cytryny lub ocet
Barszcz czerwony - sposób wykonania:
- Zacznij od zagotowania bulionu. Do barszczu czerwonego szczególnie polecam bulion wołowy lub wieprzowy - ważne, by był intensywny i zawierał dość dużo warzyw. Kiedy bulion zawrze, dodaj do niego obrane i pokrojone w plastry buraki. Najlepiej użyć podłużnych buraków. Po dodaniu buraków do bulionu dodaj łyżkę octu - wtedy nie stracą koloru. Jabłka umyj pod zimną wodą i obierz je. Obierki z jabłek dodaj do zupy.
- Suszone grzyby skrusz w dłoniach i dodaj do wywaru. Czosnek pokrój na mniejsze części i wrzuć do zupy. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżkę majeranku i gotuj całość, aż buraki będą miękkie.
- Gotowy barszcz przecedź przez sitko i dopraw do smaku sokiem z cytryny, octem albo cukrem - w zależności, jaki smak lubisz. Barszcz czerwony podawaj z pierogami, krokietami lub utłuczonymi ziemniakami.
Kilka prostych kroków i pyszny barszcz gotowy. Zrób go dziś na obiad, twoi bliscy będą zachwyceni.