Barszcz czerwony, czyli coś, co wszyscy uwielbiamy. Ten dodatek wzmocni jego smak

Barszcz czerwony kochają wszyscy i nie ma się co sprzeczać. Barszczyk świetnie smakuje zawsze i nie musisz czekać do świąt, by cieszyć się swoją ulubioną zupą. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na barszcz czerwony, którego smak wzmocnią...obierki jabłek.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Barszcz czerwony to jedna z naszych ukochanych zup. Głęboki smak i przepiękny kolor to zdecydowanie coś, co kochamy. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy barszcz czerwony, którego smak wzbogacą obierki z polskich, kwaśnych jabłek. Wychodzi naprawdę przepyszny. 

Barszcz czerwiny - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka suszonych grzybków
  • sok z cytryny lub ocet

Barszcz czerwony  - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagotowania bulionu. Do barszczu czerwonego szczególnie polecam bulion wołowy lub wieprzowy - ważne, by był intensywny i zawierał dość dużo warzyw. Kiedy bulion zawrze, dodaj do niego obrane i pokrojone w plastry buraki. Najlepiej użyć podłużnych buraków. Po dodaniu buraków do bulionu dodaj łyżkę octu - wtedy nie stracą koloru. Jabłka umyj pod zimną wodą i obierz je. Obierki z jabłek dodaj do zupy.
  2. Suszone grzyby skrusz w dłoniach i dodaj do wywaru. Czosnek pokrój na mniejsze części i wrzuć do zupy. Dodaj sól, pieprz i płaską łyżkę majeranku i gotuj całość, aż buraki będą miękkie.
  3. Gotowy barszcz przecedź przez sitko i dopraw do smaku sokiem z cytryny, octem albo cukrem - w zależności, jaki smak lubisz. Barszcz czerwony podawaj z pierogami, krokietami lub utłuczonymi ziemniakami.

Kilka prostych kroków i pyszny barszcz gotowy. Zrób go dziś na obiad, twoi bliscy będą zachwyceni.

Zobacz wideo
Więcej o: